Opiskelija pitelee päätään kirjojen ääressä.

7 vinkkiä parempaan etäopiskeluun

Oppilaitosten ja kirjastojen sulkeuduttua opiskeluympäristö supistuu kotiin. Osalle opiskelijoista etäopiskelu on tuttua, mutta osa on aivan uuden kokemuksen edessä. Jotta opiskelu sujuisi hyvin, tässä muutama vinkki kotiopiskeluun ja parempaan ergonomiaan:

Paras opiskeluasento on se seuraava asento

Vaihtele opiskeluasentoja usein ja hyödynnä kodin antamia mahdollisuuksia.

  • Työpöytä tai keittiön pöydän ääressä. Istu vuoroin ryhdikkäästi tuolin etureunalla ja tuolin perällä nojaamalla reilusti selkänojaan. Aseta tyyny lannenotkon kohdalla antamaan istumamukavuutta. Jos tuolissa ei ole käsinojia, käännä tuoli välillä toisin päin ja istu rintakehä selkänojaan tukeutuen. Tyyny pehmentää tukeutumista.
  • Sohva, sänky tai nojatuoli.  Istu tukea vasten ja laita selän taakse lannenotkon kohdalle tyyny. Aseta erillinen läppärituki tai tyyny läppärin alle. Näin niskasi ei joudu taipumaan niin voimakkaasti alaspäin.
  • Lattia. Käy vatsalleen lattialle ja oikaise koko vartalo totuttaen selkää kaartumaan myös taaksepäin. Laita tyynyjä rintakehän alle, niin niska pysyy suoremmassa asennossa läppärin ruutua katsellessa. Jos selkä tai niska väsyy, vaihtele asentoa ja nouse esim. risti-istuntaan hetkeksi.
  • Lipaston tai muu pöytää korkeampi taso. Kotona voit rakentaa seisomatyöpisteen asettamalla läppärin lipaston päälle ja tarvittaessa vielä laittaa läppärin alle esimerkiksi kirjoja. Taso on hyvän korkuinen, kun selkä pysyy suorassa ja hartiat rentoina.

Tauottaminen virkistää

Ajatustyö vaatii lepoa ja elpymistä. Tauota paikallaanoloa ja välillä irrottaudu opiskelusta.

    Yhteystiedot
  • Nimi: Kirsti Siekkinen, Terveyden edistämisen asiantuntija, TtM, työfysioterapeutti
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Liikkuva opiskelu -ohjelma, Likes-tutkimuskeskus