Opiskelijat piirissä kädet keskellä.

Ammattiopisto Spesian 5 ideaa liikunnan lisäämiseen erityisoppilaitoksissa

Ammattiopisto Spesiassa on kehitetty uudenlaisia palveluita opiskelijoiden liikunnan lisäämiseksi. Tässä jutussa konsultoiva liikunnanopettaja Niko Leppä jakaa niistä viisi.

Ammattiopisto Spesia on ammatillinen erityisoppilaitos, jolla on toimipisteitä ympäri Suomen. Järvi-Spesiaan kuuluvat Jyväskylän, Pieksämäen, Mikkelin, Viitasaaren, Savonlinnan ja Kotkan toimipisteet.

Järvi-Spesiassa on ideoitu opiskelijoille täysin uudenlaisia liikuntaa lisääviä ratkaisuja ja palveluja. Koko palvelukokonaisuutta koordinoi Spesian konsultoiva liikunnanopettaja Niko Leppä. Nyt Leppä jakaa viisi ideaa liikunnan lisäämiseen erityisoppilaitoksissa.

1. Toimintakyvyn edistämisen menu

Toimintakyvyn edistämisen menu sisältää valmiita palvelupaketteja, jotka liittyvät työkyvyn, hyvinvoinnin ja liikunnallisen elämäntavan edistämiseen. Palvelut räätälöidään vastaamaan jokaisen ryhmän yksilöllisiä tarpeita. Ryhmille luodaan saavutettavia materiaaleja ja heille suunnitellaan opiskelijoiden toimintakykyyn sopivia sisältöjä erityismahdollisuuksineen. Toimintakyvyn edistämisen menussa on esillä erilaisia tarpeita ja haasteita, joita erilaisilla ryhmillä tiedetään olevan.

– ”Ruokalistan” kautta opettajan on helpompi huomata ryhmän erilaisia tarpeita. Joskus opettaja ei ole itse tajunnutkaan, että hei, juuri tuollaista palvelua tarvitsisimme juuri nyt. Listasta voi siis bongata tarpeita, joihin tarjoamme myös ratkaisuja, Leppä summaa.

Yksi konkreettinen tarve on esimerkiksi työkyvyn edistäminen opiskelijoilla, jotka opiskelevat fyysistä toimintakykyä vaativalle alalle. Leppä kertoo, että tällaisille ryhmille on esimerkiksi järjestetty kuntosalin ABC-kurssi, jossa ensin tutustutaan kuntosalilla toimimiseen luokkaympäristössä ja siirrytään seuraavilla kerroilla yhdessä kuntosalille harjoittelemaan.

2. Harrastus-kick-offit

Harrastus-kick-offit ovat paikallisten urheiluseurojen järjestämiä hyvän mielen tapahtumia, joissa seurat esittelevät toimintaansa ja Spesian opiskelijat pääsevät tutustumaan uusiin lajeihin. Kick-offeissa toimintaansa pääsevät esittelemään sellaiset urheiluseurat, joilla on kaikille avointa ja erilaisiin tarpeisiin soveltuvaa toimintaa. Samalla seurat saavat lisää tukea erilaisten toimintakykyjen huomioimiseen ja kaikille avointen ryhmien jatkamiseen.

– Kick-offien päätarkoituksena on löytää jokaiselle sopiva harrastus ja kannustaa spesialaisia seuroihin harrastamaan. Harrastusten kautta voidaan erinomaisesti lisätä opiskelijoiden viikottaista liikuntaa, Leppä kertoo.

Harrastus-kick-offit ovat olleet Spesiassa todella suosittuja tapahtumia. Tähän saakka tapahtumissa on esitelty esimerkiksi koripallo-, salibandy-, yleisurheilu- ja pesäpalloseuroja.

3. Liikuntaneuvonnan pop-upit

Liikuntaneuvonnan pop-upit ovat kampuksen keskeiselle paikalle pystytettyjä taukoliikuntapisteitä, jossa Spesian opiskelijat pääsevät tapaamaan liikunnanopettajaa tai liikunta-agenttia. Mukana pop-up-pisteellä on virikkeellistä materiaalia, joka kannustaa opiskelijoita tulemaan paikalle ja taukoliikkumaan. Pisteellä on esimerkiksi hyödynnetty iWall-peliseinää.

– Opiskelijat voivat tulla pop-upille juttelemaan liikkumisesta ja harrastamisesta. Opiskelijat tulevat pisteelle eri valmiuksilla, ja toisten kanssa jutellaankin harrastamisesta yleisesti, kun taas toisten kanssa otetaan konkreettisesti yhteyttä esimerkiksi urheiluseuroihin, Leppä kertoo.

Liikuntaneuvonnan pop-upit yhdistävät taukoliikunnan ja liikuntaneuvonnan. Tuettu yhteydenotto urheiluseuraan voi puolestaan johtaa opiskelijoita uusien harrastusten pariin.

4. Liikunta Q&A

Liikunta Q&A -konsepti on uudenlainen tapa osallistaa opiskelijoita kysymään kysymyksiä nimettömänä. Konseptissa kerätään sähköiselle alustalle nimettömiä kysymyksiä liikuntaan ja hyvinvointiin liittyen. Leppä ja liikunta-agentit etsivät opiskelijoiden kysymyksiin vastaukset ja järjestävät Teams-lähetyksen, jossa kysymyksiin vastataan kaikille yhteisesti.

– Tavoitteena on murtaa liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä myyttejä ja tarjota luotettavaa tietoa opiskelijoille. Teams-lähetyksen sisältö muotoutuu täysin opiskelijoiden kysymysten pohjalta ja on siksi kiinnostava opiskelijoille, Leppä lisää.

5. Polku harrastukseen

Polku harrastukseen on kehitetty yhdessä Jyväskylän kaupungin erityisliikunnanohjaajien kanssa. Polkuun kuuluu kolme tapaamiskertaa, joille opiskelijat osallistuvat. Ensimmäisellä kerralla liikunnanohjaajat tulevat tutuksi opiskelijoille, kun he järjestävät liikunnallista ohjelmaa kampuksella. Toisella kerralla opiskelijat tutustuvat kaupungin liikuntatiloihin, kun liikunnanohjaajat ovat jo tuttuja. Kolmannella kerralla niin ohjaajat kuin liikuntatilatkin ovat tuttuja ja opiskelijan on helppo lähteä harrastamaan uutta lajia esimerkiksi ystävän kanssa.

– Polussa tarkoituksena on tutustuttaa opiskelija askel askeleelta uuteen harrastukseen; ensin liikunnanohjaajiin ja sitten liikuntatiloihin, Leppä summaa.

    Yhteystiedot
  • Nimi: Niko Leppä
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Konsultoiva liikunnanopettaja, Ammattiopisto Spesia
  • Sähköposti: niko.leppa@spesia.fi
  • Www-sivu: https://Twitter:%20@leppaniko/

Katso uusimmat ideamme!