Opiskelijat esteradalla.

Kunnossa inttiin -kurssi toisen asteen opiskelijoille

Kunnossa inttiin -kurssilla valmistaudutaan asepalvelukseen voima- ja kestävyysharjoittelulla, kuntotesteillä, tutustumalla sotilaan varusteisiin sekä harjoittelemalla oikealla varuskunnan esteradalla. Kurssin takana on Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK sekä ensimmäistä kertaa myös Vantaan Liikkuva opiskelu.

Armeijakunnon kohotusta yhteistyövoimin

Nuorten asepalveluksen aloittavien kunto on viime vuosina heikentynyt, ja armeija keskeytetään yhä useammin fyysisten syiden takia. Vantaalla haasteeseen on lähdetty etsimään ratkaisua Liikkuvan opiskelun sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n yhteistyövoimin. Liikkuva opiskelu on hypännyt mukaan MPK:n järjestämälle Kunnossa inttiin -kurssille.

– Vantaan oppilaitosten koordinaattoreilta tuli viime vuoden puolella toivetta asepalvelukseen valmistavasta kurssista. Kävi ilmi, että MPK järjestää jo valmiiksi juuri toivomaamme kurssikokonaisuutta, joten päätimme yhdistää voimamme uuden kurssin rakentamisen sijaan, kertoo Vantaan Liikkuvan opiskelun projektikoordinaattori Otto Hyvönen.

Vaikka Liikkuva opiskelu onkin huhtikuussa alkavalla kurssilla ensimmäistä kertaa mukana, on MPK järjestänyt kurssia Etelä-Suomessa jo neljän vuoden ajan. Lukiolaiset ovat kurssille osallistumalla pystyneet korvaamaan yhden vapaavalintaisen liikuntakurssin. Näin on tänäkin vuonna. MPK:n Kunnossa inttiin -kurssin runko onkin suunniteltu yhteistyössä opettajien kanssa.

– MPK järjestää samanlaisia kursseja ympäri Suomen. Eri paikkakunnilla kurssilla on erilaisia teemoja ja mahdollisuuksia. Täällä Etelä-Suomessa kurssille tuo lisäarvoa se, että pääsemme varuskuntaan sisälle ja esimerkiksi harjoittelemaan Santahaminan esteradalla. Se on monelle kurssin kohokohta, kertoo MPK Etelä-Suomen liikuntapäällikkö Harry Sainio.

MPK:n ja Liikkuvan opiskelun järjestämä kurssi on avoin kaikille Etelä-Suomen toisen asteen opiskelijoille sekä muille asepalvelukseen valmistautuville henkilöille, sukupuolesta riippumatta.

– Aiemmilla kursseilla on ollut mukana paljon naispuolisia henkilöitä, mikä on meidän toivomuksemmekin. Naiset keskeyttävät armeijan useimmiten fyysisistä syistä, joten tämä kurssi avaa silmiä monella eri tavalla ja valmistaa asepalvelukseen jo etukäteen, Sainio lisää.

Kuntoharjoittelua ja sotilaan varusteisiin tutustumista

Kunnossa inttiin -kurssin tarkoituksena on antaa toisen asteen opiskelijoille tietoa asepalveluksesta sekä valmistaa kurssilaisia henkisesti ja fyysisesti tulevaan palvelusaikaan. Kurssi koostuu kahdesta lähipäivästä sekä omatoimisesta harjoittelujaksosta, joka kestää kaksi viikkoa.

– Kurssin ohjelmarunko on elänyt neljän vuoden aikana, ja teemme kahden lähipäivän aikana vaihtelevasti erilaisia harjoituksia. Santahaminan esteradan lisäksi lähipäivissä harjoitellaan muun muassa puolustusvoimissakin käytössä olevia kuntotestejä sekä tehdään käytännön voima- ja kestävyysharjoituksia. Aikaa vietetään mahdollisimman paljon ulkona, Sainio summaa.

Lisäksi kurssilla tutustutaan sotilaan varusteisiin varushenkilöiden johdolla. Aseita kurssilla ei käsitellä lainkaan. Sainio kertoo, että varusteiden painoon on hyvä valmistautua etukäteen, sillä se saattaa yllättää monet asepalvelukseen astuvat.

Kurssin kaksi viikkoa kestävällä omatoimijaksolla liikutaan omatoimisesti kurssin ohjeiden mukaan. Osallistujat saavat omatoimiseen liikuntaan myös tukea ja treenivinkkejä. Ensimmäistä kertaa kurssilla mukana oleva Vantaan Liikkuva opiskelu on tukemassa vantaalaisten opiskelijoiden omatoimijakson liikuntaa.

– Järjestämme kahden viikon ajalle yhteisiä harjoituksia Vantaan kaupungin liikuntapaikoilla ja koulujen tiloissa. Mukaan yhteistreeneihin saa tulla, mikäli yksin liikkuminen ei houkuttele. Liikkuva opiskelu järjestää tänä keväänä myös muuta kurssiluontoista toimintaa, mikä tukee tälle kurssille osallistumista. Luvassa on esimerkiksi kuntosalin starttikurssi, Hyvönen summaa.

Lisätietoa Kunnossa inttiin -kurssista saat MPK:n verkkosivuilta. Muualla Suomessa järjestettävistä kursseista löydät lisätietoa MPK:n koulutuskalenterista. Puolustusvoimien tavoitetasoista sekä esimerkiksi kuntotestien sisällöstä lisätietoa löytyy lisaaliiketta.fi -sivustolta.

Armeijavarusteiden sovitusta.

    Yhteystiedot
  • Nimi: Harry Sainio
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Liikuntapäällikkö, MPK Etelä-Suomi
  • Sähköposti: harry.sainio@mpk.fi
  • Puhelinnumero: 040-9031721

Katso uusimmat ideamme