Joulukalenteri.

Liikunnallinen joulukalenteri: 24 liikettä lisäävää vinkkiä joulukuuhun

Liikunnallinen joulukalenteri lisää liikettä opiskelu- ja työpäiviin ja piristää joulunodotusta. Tähän tekstiin on koottuna 24 liikunnallista ja opiskeluhyvinvointia edistävää ideaa joulukuun ajalle.

Luukku 1. Tutustu monipuolisiin TOP-vinkkeihin.

TOP-vinkit kokoavat yhteen ideoita ihan jokaisen oppiaineen toiminnallistamiseen. Uusia asioita voi opetella esimerkiksi erilaisten viestien, janojen tai kopittelun avulla. Tutustu vinkkeihin ja lataa TOP-vinkit itsellesi Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 2. Ota käyttöön taukoliikuntasovellus.

Taukoliikuntasovellus muistuttaa taukojen tärkeydestä ja tarjoaa valmiiksi mietyt liikkeet helpottamaan liikkumista lyhyenkin tauon aikana. Esimerkiksi Smart Moves tarjoaa BREAK PRO -sovelluksen maksutta toisen asteen oppilaitosten käyttöön. Tutustu sovellukseen ja lue lisää Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 3. Mitä työpisteesi ergonomialle kuuluu?

Vinkkejä työpisteesi ergonomian parantamiseen saat esimerkiksi Satakunnan alueen korkeakoulujen CampusMoWen laatimasta ergonomiaoppaasta tai Smart Movesin verkkosivuilta.

Luukku 4. Kokeile pomodoro-opiskelutekniikkaa!

Pomodoro-tekniikan ideana on, että tietyn tehtävän tekemiseen paneudutaan ennalta määrätyksi ajaksi, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko. Tauon aikana voi tehdä taukojumppaa tai nousta muuten penkiltä ylös. Pomodoro-tekniikkaa voi hyödyntää myös yhteisesti luokassa. Ennen kaikkea tekniikka muistuttaa taukojen tärkeydestä. Lue lisää pomodoro-tekniikasta Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 5. Ihanaa ryhmäytymistä!

Ryhmäytyminenkin voi olla liikunnallista ja ennen kaikkea se lisää ryhmähenkeä ja osallisuutta. Ideoita erilaisiin ryhmäytymisaktiviteetteihin löydät esimerkiksi näiltä sivustoilta:

Luukku 6. Chillataan hetki.

Joulu on pysähtymisen ja hiljentymisen aikaa. Esimerkiksi Mieli ry:n Chillaa-sovelluksessa  on valmiita harjoituksia mielen hyvinvointiin.

Luukku 7. Poimi ideoita lukion toiminnalliseen opetukseen.

Lukion toiminnallisen opetuksen opas kokoaa yhteen vinkkejä ja ideoita, joilla voi lisätä liikettä ja toiminnallisuutta lukio-opetukseen. Oppaasta löytyy yleisiä opetuksessa hyödynnettäviä vinkkejä sekä vinkkejä oppituntien tauottamiseen ja taukoliikuntaan. Lue lisää ideaoppaasta Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 8. Pienillä liikuntavinkeillä virtaa pimeään joulukuuhun.

Pienet, kuvitetut liikuntavinkit piristävät joulukuun pimeitä opiskelupäiviä. Kauniit kuvat voi tulostaa vinkeiksi vaikkapa oppilaitoksen seinille. Lataa liikuntavinkkimateriaalimme Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 9. Aktiivisuutta opiskelu- ja työmatkoihin!

Mikä piristäisikään enemmän pimeitä työ- ja opiskelupäiviä kuin hyötyliikunta? Tsempatkaa oppilaitoksenne opiskelijoita ja henkilökuntaa liikkumaan kävellen tai pyörällä töihin. Järjestäkää vaikkapa kilometrikisa tai haasteviikko! Ideoita aktiivisiin opiskelu- ja työmatkoihin löydät esimerkiksi näiltä sivuilta:

Luukku 10. Aika hengittää.

SeAMK Sportin tekemä Hengitys hyvinvoinnin tukena -video kertoo laajasti hengityksen merkityksestä hyvinvoinnille. Hengitys on usein tiedostamatonta, mutta sen tiedostamisen ja hallinnan opettelu voivat rentouttaa kroppaa ja mieltä. Videon löydät Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 11. Suunnistamaan tai geokätköilemään!

Järjestäkää oppitunnilla rastisuunnistus lähialueen maastoon tai lähtekää yhdessä etsimään geokätköjä. Tietoa geokätköilystä löydät Suomen Ladun sivuilta. Smart Movesin ActionTrack-pelialusta antaa puolestaan hyviä ideoita suunnistuksen järjestämiseen.

Luukku 12. Ota hyvinvointi puheeksi.

Opiskelijoiden hyvinvointi ei kytkeydy pelkästään opiskelukykyyn, jaksamiseen ja tulevaan työkykyyn vaan myös elämänlaatuun ja mielekkyyteen. Opiskelijat toivovat aikuisilta kannustamista, kuuntelua ja ymmärrystä sekä yksilöllistä kohtelua ja hyväksyntää. Tukea hyvinvoinnin puheeksi ottamiseen löydät esimerkiksi Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 13. Smart Movesin joulukalenterit.

Smart Movesin edellisten vuosien joulukalenterit tarjoavat hyvää oloa ja liikettä lisääviä tehtäviä joulukuun jokaiselle päivälle. Voit hyödyntää joulukalenterin ja tämän jutun ideoita myös oman liikunnallisen joulukalenterin rakentamisessa.

Luukku 14. Poimi ideoita ammattioppilaitosten opetuksen toiminnallistamiseen.

Liikettä opetukseen -materiaalit kokoavat yhteen eri tahojen ideoita ja vinkkejä, joiden avulla nuorten aikuisten oppimistilanteista voi tehdä aktiivisia ja uudella tavalla motivoivia. Materiaaleissa yhdistetään liike opetussisältöihin, kuten esimerkiksi ammattioppilaitosten yhteisiin tutkinnonosiin. Lue lisää materiaaleista Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 15. Stressaako?

Suomen mielenterveysseura tarjoaa erilaisia harjoituksia stressaavan elämäntilanteen keskelle. harjoitukset kehittävät mielen ja kehon hyvinvoinnin taitoja sekä auttavat kohti itselle tärkeitä asioita elämässä. Löydät harjoitteet Suomen mielenterveysseuran Oiva-sivustolta.

Luukku 16. Yksi minuutti riittää!

OneMinuteSport-liikuntasovellus tarjoaa hauskan liikuntatauon jokaiselle oppitunnille. Sovelluksessa on lukuisia erilaisia minuutin pituisia liikuntavideoita. Sovellus on koulujen käytössä maksuton. Tutustu liikuntasovellukseen OneMinuteSportin verkkosivuilla.

Luukku 17. Pysähdy hyvinvoinnin äärelle.

Hyvinvointikortit sisältävät hyvinvointiin liittyviä ajatuksia, kysymyksiä ja pohdintoja, joiden tavoitteena on auttaa pysähtymään oman itsen äärelle, vahvistamaan ja herättämään voimavaroja sekä kannustamaan konkreettisiin hyvinvointia edistäviin tekoihin arjessa. Tutustu hyvinvointikortteihin Liikkuvan opiskelun sivuilla.

Luukku 18. Selkä ja niska kissamaisen notkeiksi!

Jumppakissan YouTube-kanavalta löydät runsaasti videoita selän ja niskan hyvinvointiin.

Luukku 19. Tilaa maksuton taukojumppamuistutus.

Selkäliitto tarjoaa ilmaisen muistutuksen taukojumpasta tilaajan sähköpostiin. Sähköposti saapuu noin klo 13 maanantaista perjantaisin, ja muistutussähköpostissa on mukana päivittäin vaihtuva jumppaohje. Tilaa maksuton muistutus Selkäliiton sivuilta.

Luukku 20. Treenattaisko hyvinvointia?

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointitreeneissä tarkastellaan omaan hyvinvointiin liittyviä ajatuksia, tunteita ja toimintaa. Sopii myös opettajien itse toteutettavaksi. Tutustu hyvinvointitreeneihin Jyväskylän ammattikorkeakoulun sivuilla.

Luukku 21. Juili lähtee liikahtamalla!

Istumisen aiheuttama juiliminen lähtee liikahtamalla – tutustu toiminnallisiin vinkkeihin juilin selättämiseksi Opiskelijoiden Liikuntaliiton sivuilla. Voit myös jättää oman juilivinkkisi!

Luukku 22. Rentoudutaan kuuntelemalla.

Haaga-Helia AMK:n liikunnanohjaajaopiskelijoiden luomat rentoutusäänitteet vievät opiskelijat pois tietokoneen ääreltä ja auttavat rentoutumaan ja rauhoittumaan. Laskeudu äänitteiden avulla kohti joulua! Äänitteet löydät Liikkuvan opiskelun sivuilta.

Luukku 23. Kehonhuolto tuo lempeää liikettä joululomalle.

Vinkkejä kotonakin tehtävään kehonhuoltoon löydät esimerkiksi Sporttipankin sivuilta. 

Luukku 24. Hyvää joulua!

Liikunnallisen joulukuun jälkeen on ihana pysähtyä joulun viettoon.