Opiskelijat pelaavat koripalloa

Liikuntaneuvonta toisella asteella ja korkeakouluissa – Saimaan ammattiopiston malli

Saimaan ammattiopisto Sampossa liikunta ja hyvinvoinnista huolehtiminen nähdään tärkeänä osana opiskelukykyä ja jaksamista. Noin 5000 opiskelijan oppilaitoksessa, joka toimii Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella, on vuodesta 2019 lähtien tarjottu yksilöllistä liikuntaneuvontaa. Toiminta sai alkunsa Liikkuva opiskelu -hankkeen rahoituksella, ja ensimmäisen avustusvuoden jälkeen liikunnanohjaajan tehtävä vakinaistettiin.

Matala kynnys ja yksilöllinen tuki

Liikuntaneuvonta on maksutonta ja sitä tarjotaan Lappeenrannan ja Imatran toimipisteissä kaikille opiskelijoille. Useimmat opiskelijat hakeutuvat neuvontaan oma-aloitteisesti, mutta opiskeluterveydenhoitaja, vastuuopettaja, liikunnanopettaja tai kuraattori voivat myös ohjata opiskelijan palvelun pariin. Erityistä huomiota kiinnitetään niihin opiskelijoihin, jotka liikkuvat vähän tai joilla on jaksamisen kanssa haasteita.

– Välillä liikuntaneuvontaan tulee opiskelija, jonka tilanne on niin heikko, ettei jaksa töissä tai työharjoittelussa olla pitkää päivää, kertoo liikunnanohjaaja Juho Mättö.

Neuvonnassa käsitellään laajasti hyvinvointiin liittyviä teemoja – liikunnan lisäksi keskustellaan arjen rytmittämisestä, ravitsemuksesta, unesta sekä henkisestä hyvinvoinnista, jos opiskelija niin toivoo. Tyypillisesti opiskelija kaipaa konkreettista tukea esimerkiksi kuntosaliharrastuksen aloittamiseen tai sopivan liikuntaharrastuksen löytämiseen. Neuvontaan voi osallistua myös yhdessä kaverin kanssa, mikä madaltaa osallistumiskynnystä entisestään.

Hyvinvointia yhteisvoimin

Liikuntaneuvonta on saanut myönteistä palautetta niin opiskelijoilta kuin henkilöstöltä. Sampossa nähdään, että oppilaitoksen sisäinen yhteistyö on tärkeässä roolissa hyvinvoinnin tukemisessa. Liikuntaneuvojan mukaan henkilöstön osaamista liikkumisen ja jaksamisen puheeksi ottamisessa voitaisiin kuitenkin edelleen vahvistaa. Tällöin opiskelijoiden haasteet tunnistettaisiin varhaisemmassa vaiheessa ja heidät saataisiin ohjattua sopivien tukipalvelujen piiriin.

Tarvetta valtakunnalliselle mallille

Vaikka toiminta Sampossa on vakiintunutta ja monipuolista, kehittämisen tarpeita tunnistetaan. Liikuntaneuvoja nostaa esiin tarpeen valtakunnallisesti yhtenäiselle toimintamallille, joka sisältäisi yhteiset arviointimittarit ja kirjaamiskäytännöt. Lisäksi viestintää liikuntaneuvonnasta ja sen hyödyistä tulisi vahvistaa niin oppilaitoksen johdon ja henkilöstön kuin opiskelijoiden huoltajien suuntaan.

Saimaan ammattiopisto Sampon malli osoittaa, että opiskelijan kohtaaminen yksilönä, matalan kynnyksen tuki ja arkeen juurtunut hyvinvointityö voivat yhdessä muodostaa vahvan perustan nuorten jaksamisen ja opiskelukyvyn edistämiselle.

Artikkeli on osa Liikuntaneuvonta toisella asteella ja korkeakouluissa -juttusarjaa, jossa nostetaan esille samannimisen julkaisun esittelemiä onnistumisia ympäri Suomen. Voit tutustua oppaaseen alta.

Liikuntaneuvonta toisella asteella ja korkeakouluissa – Nykytilan kuvaus ja tukea toiminnan kehittämiseen 

Lue myös muut saman juttusarjan jutut:

Ammattiopisto Spesian malli

Katso uusimmat ideamme!