Yhteistyöllä laajuutta toimintaan
Liikkuva opiskelu -toiminnan ympärille kannattaa rakentaa yhteistyöverkosto. Tavoitteena on yhteisen ymmärryksen ja tietoisuuden lisääminen oppilaitoksessa sekä mahdollisuuksien avaaminen myös oppilaitoksen ulkopuolelle aktiivisemman toimintakulttuurin kehittämiseksi.
Liikkeelle kohti liikkuvampaa opiskelupäivää – onnistumisen edellytyksiä
- Toiminnalla on viestintäsuunnitelma ja viestinnässä hyödynnetään eri viestintäkanavia.
- Liikkuva opiskelu -toiminnasta viestitään sisäisesti opiskelijoille ja henkilöstölle.
- Toiminnasta viestitään ulkoisesti (esim. huoltajat, yhteistyötahot, sidosryhmät).
- Liikkuva opiskelu -tiimin rooli ja asema osana oppilaitoksen toimintaa on määritelty.
- Henkilöstöllä on mahdollisuus osallistua liikkumista ja hyvinvointia tukevaan paikalliseen, alueelliseen tai valtakunnalliseen koulutukseen.
- Opiskeluhuollon ammattilaiset hyvinvointialueen edustajina osallistuvat Liikkuva opiskelu -toimintaan.
- Liikkuminen/liikunta kirjataan toimenpiteenä osaksi opiskeluhuoltosuunnitelmaa.
- Yhteistyötä tehdään muiden oppilaitosten ja tahojen kuten liikuntaseurojen, järjestöjen ja yritysten kanssa.
- Yhteistyötä arvioidaan ja arviointia hyödynnetään yhteistyön kehittämiseen.
Opiskeluhuolto keskeinen yhteistyötaho
Opiskelijoiden liikkumista ja hyvinvointia edistävät toimenpiteet kuuluvat osaksi yhteisöllistä ja yksilökohtaista opiskeluhuoltotyötä ja niiden on tärkeä sisältyä opiskeluhuoltosuunnitelmaan. Opiskeluhuollon tarkoituksena on tukea opiskelijoiden oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia oppilaitoksissa ja oppilaitosyhteisöissä (Opetushallitus 2024).
Opiskeluhuolto jaetaan yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen opiskeluhuoltotyöhön. Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö kuuluu koko oppilaitoksen henkilöstölle ja kaikille opiskelijoiden parissa työskenteleville. Yhteisöllisestä opiskeluhuollosta vastaa oppilaitoksen opiskeluhuoltoryhmä, ja sen tarkoituksena on edistää opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria. Yksilökohtaisessa opiskeluhuollossa liikkumisen edistäminen tarkoittaa, että liikkumisen keinoja hyödynnetään osana opiskelijan henkilökohtaisia tukipalveluja ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämistä. Opiskelijan on esimerkiksi mahdollista saada henkilökohtaista tukea ja ohjausta liikkumisen lisäämiseen.
Liikkuvan opiskelun keskeiset kumppanit
Liikunnan aluejärjestöt
Liikunnan aluejärjestöt auttavat toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja liikkuvamman toiminnan kehittämisessä ja juurruttamisessa. He tarjoavat koulutusta ja sparrausta Liikkuva opiskelu -toiminnan eteenpäin viemisessä, toiminnan onnistumisessa ja opiskelupäivän liikunnallistamisessa.
Smart Moves -hanke
Smart Moves -hanke (UKK-instituutti) edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja aktiivista toimintakulttuuria lukioissa ja ammattioppilaitoksissa. Hankkeen verkkosivuilta löytyy paljon erilaista materiaalia niin opiskelijoiden kuin oppilaitosten henkilöstön ja muille liikkumisen ja terveyden edistämisen asioista kiinnostuneille.