5 vinkkiä opiskeluvireen ylläpitämiseen
1. Pomodoro-tekniikka ja liikunnalliset tauot
Yksinkertainen pomodoro-tekniikka auttaa keskittymään ja muistuttaa tauoista. Pomodoro-tekniikan ideana on, että tietyn tehtävän tekemiseen paneudutaan ennalta määrätyksi ajaksi, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko. Keskittymisjaksot voivat olla esimerkiksi 25 minuutin mittaisia ja välissä olevat tauot 5 minuutin mittaisia. Jaksoja voi toistaa niin kauan, kun on tarpeen.
Pomodoro-tekniikan tauot voi käyttää kevyesti liikkuen: luokassa, käytävällä tai kotona kävelyyn, hartioiden pyörittelemiseen tai vaikkapa muutamaan venytykseen.
Lue lisää pomodoro-tekniikasta verkkosivuiltamme.
2. Jo arkiliikunta ylläpitää jaksamista ja vireyttä
Jos hikiliikuntaan ei opiskelupäivän jälkeen riitä jaksamista, myös pelkkä arkiliikunta edistää hyvinvointia monella tavoin. Arkiliikunnalla voi huomaamatta myös kattaa ison osan viikon liikuntasuosituksista. Arkiliikunta piristää oloa ja aivotoimintaa, nostaa vireystilaa, lievittää stressiä ja edistää fyysistä terveyttä.
Miten sinä voisit lisätä arkiliikuntaa opiskelupäivääsi? Kävelemällä tai pyöräilemällä kouluun, nousemalla portaita hissin sijaan, pitämällä taukoja istumisesta tai tekemällä kotitöitä?
3. Uni, liikunta ja ravitsemus luovat yhdessä hyvän kierteen
Opiskeluvire ja jaksaminen eivät ole irrallaan muusta elämästä tai elintavoistamme. Parhaimmillaan säännöllinen ja riittävä uni, monipuolinen ravitsemus ja oman jaksamisen mukainen liikunta luovat hyvän kierteen, jossa jokainen elintapa tukee toistaan positiivisesti. Elintapojen hyvä kierre tukee ehdottomasti myös opiskeluhyvinvointia.
Kun liikkuu säännöllisesti, saattaa myös nukkua paremmin ja jaksaa siten taas ylläpitää säännöllistä liikuntaa. Liikunta edellyttää myös riittävää syömistä, joten liikunta ja monipuolinen ravitsemuskin tukevat toinen toisiaan. Jos taas ei syö, ei myöskään jaksa liikkua ja yöuni saattaa olla heikompaa.
Liian kirjaimellisesti elintapoja ei tarvitse kuitenkaan ottaa. Välillä jokin osa-alueista voi olla toista vaikeampi. Opiskeluvirettä ja -jaksamista tukee ennen kaikkea elintapojen kokonaisuus, joka ei murene esimerkiksi muutamista huonoista yöunista.
4. Tsekkaa opiskelupisteen ergonomia
Myös pienempiin yksityiskohtiin, kuten oman opiskelupisteen ergonomiaan, on välillä hyvä kiinnittää huomiota paremman vireystilan ylläpitämiseksi. Hyvä ergonomia vaikuttaa positiivisesti opiskeluvireyteen ja ennaltaehkäisee esimerkiksi niska- ja hartiajumien syntymistä sekä väsymistä.
Mistä lähteä liikkeelle oman opiskelupsiteen ergonomian tarkastamisessa? Katso CampusMowen ilmainen ergonomiaopas ja helppo checklist, jolla taatusti pääset alkuun!
5. Palautuminen voi olla myös aktiivista
Muistathan myös palautumisen tärkeyden? Opiskelupäivästä palautumisen ei tarvitse olla pelkkää sohvalla makoilua, vaan palautua voi myös aktiivisesti. Se voi olla itselle mielekästä liikuntaa, käsillä tekemistä, taiteilemista, ystävien kanssa vietettyä aikaa tai luonnossa kuljeskelemista. Esimerkiksi liikuntaan tai luovaan tekemiseen keskittyminen siirtää ajatukset pois opiskelujuttujen murehtimisesta.