Lajikokeilupäivät ja yhteiset pyörät liikuttavat lukiolaisia Kalajoella
Lajikokeilupäivät kannustavat uusiin harrastuksiin
Kalajoen lukion lajikokeilupäivissä lukiolaiset pääsevät tutustumaan uusiin ja erilaisiin liikuntalajeihin. Kalajoen lukion opettaja Janne Myllymäki kertoo, että lajikokeilupäivien tarkoituksena on tarjota opiskelijoille liikunnallisia elämyksiä, tutustumista uusiin liikuntalajeihin sekä virkistystä opiskeluarkeen. Lajikokeilupäivissä on myös tehty yhteistyötä alueen seurojen ja liikuntapalvelujen tarjoajien kanssa.
– Lajikokeilupäiviä olemme järjestäneet pitkinä, neljä–viisi tuntia kestävinä päivinä ja välillä lyhyempinä kahden tunnin iltapäivinä. Pidempiä lajikokeilupäiviä olemme järjestäneet vähintään kerran lukuvuodessa ja lyhyempiä iltapäiviä noin neljästi lukuvuodessa. Lajikokeilut ovat olleet aina avoimia kaikille, Myllymäki kertoo.
Lajeja lajikokeilupäivissä on vaihdeltu vuodenaikojen sekä palveluntarjoajien resurssien mukaan. Mukana lajikokeilupäivissä on ollut esimerkiksi fatbike-pyöräilysafareita, kamppailulajeja, jousiammuntaa, kuntosaliharjoittelua, tankotanssia, golfia ja frisbeegolfia. Lajikokeilupäivät ovat olleet pidettyjä, ja ne ovat innostaneet lukiolaisia myös uusien harrastusten pariin.
– Palveluntarjoajilta on tullut positiivista viestiä siitä, että lukiolaisia on näkynyt entistä enemmän heidän liikuntapalveluidensa parissa. Vapaa-ajan liikkumisessa ainakin tankotanssi, kuntosaliharjoittelu sekä frisbeegolf ovat olleet lukiolaisten lisääntyneessä suosiossa. Tarkkaa tietoa emme kuitenkaan ole vielä keränneet siitä, onko lisääntynyt suosio nimenomaan lajikokeilujen ansiota. Kyselyissä kaikki opiskelijat ovat kuitenkin olleet todella tyytyväisiä lajikokeilupäiviin.
Lukion yhteiset pyörät mahdollistavat monenlaista
Kalajoen lukiolle on hankittu myös pyöriä koko lukion yhteiskäyttöön. Pyöriä on tällä hetkellä käytössä noin 30 kappaletta, joista valtaosa on normaaleja maantiepyöriä ja osa sähköpyöriä sekä fatbikeja. Myllymäki kertoo, että pyörät ovat lainattavissa opiskelijoiden ja opettajien käyttöön varausvihkolla. Pyörän varaaja merkitsee vihkoon varausajankohtansa ja ottaa pyörän avaimen joko liikunnanopettajalta tai rehtorilta.
– Pyöriä on lukiollamme hyödynnetty moniin eri tarkoituksiin. Niitä on käytetty retkillä, liikuntatunneilla ja pyöräilypäivinä sekä esimerkiksi oppitunneilla ryhmän siirtymisissä. Opettajat ovat hyödyntäneet erityisesti fatbikeja myös vapaa-ajallaan ja loma-aikoina.
Myllymäki sanoo, että erityisesti kouluremontin aikana pyörät tulivat todelliseen tarpeeseen ja olivat kovassa käytössä läpi päivän, kun opiskelijoiden tunnit olivat sijoiteltuna ympäri kaupunkia. Tällä hetkellä pyörien käyttö on maltillisempaa, sillä opiskelijat pysyvät yhdessä rakennuksessa koko päivän ajan.
– Pyöriä kuitenkin käytetään yhä kiitettävästi oppitunneilla. Pyöriä on riittävästi koko ryhmän opiskelijoille, ja se mahdollistaa paljon. Fatbiket ovat olleet vapaa-ajan liikkumiseen todella suosittuja, ja olemmekin ajatelleet hankkivamme niitä lisää, Myllymäki tuumii.
-
Yhteystiedot
- Nimi: Janne Myllymäki
- Yksikkö / yhteistyökumppani: Kalajoen lukio
- Sähköposti: janne.myllymaki@kalajoki.fi