Lähes 190 lasten ja nuorten liikunnan kuntakoordinaattoria ympäri Suomea olivat viime viikolla koolla verkostoitumassa ja jakamassa hyviä käytäntöjä liikunnallisen elämäntavan edistämistyöhön. Mukana tapaamisessa olivat koordinaattorit Liikkuva varhaiskasvatus-, Liikkuva koulu- ja Liikkuva opiskelu -ohjelmista sekä Harrastamisen Suomen mallin (HSM) koordinaattorit.
Tapaaminen toteutettiin ensimmäistä kertaa kaikkien neljän koordinaattoriverkostojen kesken ja palautteiden mukaan näin toivotaan tapahtuvan myös tulevaisuudessa. Tapaaminen alkoi 16.11. Helsingissä Hotel Clarionissa ja jatkui myöhemmin Tallinnassa. Osallistujia oli yhteensä 190, joista osa oli etänä ja osa paikan päällä. Tallinnassa mukana oli 140 koordinaattoria.
Tapaamisen keskeinen tavoite oli kokemusten jakaminen parhaiten toimivista käytännöistä ja vertaistuki ongelmien ratkaisuihin. Lisäksi tavoitteena oli jakaa omia ideoita liikunnallisen elämäntavan edistämistyöhön sekä harrastusmahdollisuuksien tarjoamiseen. Tapaaminen piti sisällään sekä yhteistä että eriytettyä ohjelmaa.
Avauspäivän yhteisessä osiossa johtaja Tiina Kivisaari opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi, mitä liikuntapolitiikassa on painotettu tällä hallituskaudella ja mitä on odotettavissa seuraavalla kaudella:
– Lasten ja nuorten harrastamisen tukeminen on ollut keskiössä tällä hallituskaudella. Harrastamisen Suomen mallissa on jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus maksuttomaan ja mielekkääseen harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Seuraavalla hallituskaudella on varmasti hyvä miettiä miten HSM:a voidaan laajentaa ja myös lisätä HSM:lla lasten ja nuorten liikkumista ja liikuntaa. Liikunnallinen elämäntapa on hyvä omaksua jo varhaislapsuudessa ja edistämiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden saumatonta yhteistyötä.
Muutosvastarinnan kohtaaminen ja tavoitteiden asettelu
Työterveyspsykologi Satu Lähteenkorvan puheenvuoro sai osallistujilta paljon kiitosta. Puheenvuoron teemana oli minä muutoksentekijänä ja miten kehittää toimintakulttuuria ja innostaa muita mukaan. Lähteenkorva antoi konkreettisen vinkin muutosvastarinnan kohtaamista varten:
– Joka kerta kun kohtaat muutosvastarintaa voit järjestää bileet. Sillä kun mieli vastustaa, muutos on jo lähtenyt liikkeelle. Mieli on jo kehittänyt suhteen käsiteltävään asiaan.
Lähteenkorva painotti lisäksi, että tavoitteiden tulisi olla selkeitä ja realistisia. Tavoite olisi hyvä muotoilla siten, kun asettaisi sen kuusivuotiaalle.
Yhteinen tekemisen meininki
Koordinaattoritapaaminen sisälsi lisäksi useita käytännön esimerkkejä, liikkuvan arjen matkakertomuksia, joissa esiteltiin onnistuneet kiihdytykset ja pahimmat sudenkuopat. Palautteiden pohjalta tapaamisen tärkein anti oli juuri kohtaamiset ja kokemusten jakaminen.
– Yhteistyö ja kohtaamiset ovat avainasemassa liikuntaan motivoinnissa. Yhteinen tekemisen meininki oli aistittavissa koko tapahtuman ajan ja uskon, että moni sai tapahtumasta paljon kotiin viemistä. Tämä on myös meille tapahtumajärjestäjinä tärkeä tilaisuus kohdata kuntien väkeä ja kerätä palautetta työmme kehittämistä varten, ohjelmajohtaja Antti Blom kiteyttää.
Oivalluksia tapaamisesta palautteiden pohjalta:
- Hyvinvoinnin edistämistyö elää ajassa ja tekemistä sekä kehittämistä tulee tehdä jatkuvasti.
- Yhteistyö ja kohtaamiset ovat avainsanoja kaikenikäisten lasten ja nuorten liikuntaan motivoinnissa
- Osaamisen ja kokemusten jakaminen on huippua. Vaikka joskus teet paljon yksin töitä, niin on hyvä muistaa, että et ole yksin. Meillä on upea verkosto täynnä mainioita osaajia ja tekijöitä!
- Kaikki lähtee kohtaamisesta – mahtavaa, että sille oli aikaa
- Tämä on ihan mielettömän kiva yhteisö