Vallitseva koronavirustilanne on meille kaikille uusi ja hämmentävä. Se voi tuottaa epävarmuutta ja epätietoisuutta, koska arjessa tapahtuvat asiat eivät toteudu suunnitellusti tuttuun tapaan. Tilanne voi ahdistaa, pelottaa ja surettaa tai se voi herättää avuttomuutta ja huolestuneisuutta. Mitä tahansa koetkin, tämä kaikki on täysin luonnollista.
On kuitenkin tärkeää tunnistaa asioita, joihin voimme itse vaikuttaa ja pitää kiinni omasta ja muiden hyvinvoinnista tämän kaiken epätietoisuuden keskellä. Hyvät arjen rutiinit, päivittäinen liikunta, riittävä lepo ja nukkuminen sekä terveellinen syöminen ovat hyviä peruspilareita, jotka tukevat meidän kaikkien hyvinvointia haastavissakin tilanteissa.
Jyväskylän yliopiston Student Life -tiimi on laatinut joukon hyviä ohjeita ja neuvoja, joiden avulla on mahdollista selviytyä psyykkisesti tästä poikkeuksellisesta tilanteesta. Nämä ohjeet sopivat hyvin myös lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville nuorille.
- Pidä yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin. Hyödynnä puhelinta ja netissä tarjolla olevia välineitä. Erityisesti suosittelemme näköyhteyttä silloin, kun se on viestintävälineillä mahdollista. Jaa ja puhu tarvittaessa ajatuksistasi, huolistasi ja tunteistasi läheisten sekä ystävien kanssa. Esimerkiksi WhatsApp-ryhmä tai jokin vastaava voi olla yksinkertainen tapa pitää yhteyttä opiskelijatovereihin.
- Pidä kiinni arjen rutiineista ja rytmistä erityisesti silloin, kun olet paljon kotona. Suunnittele päivääsi sopiva tekemisen ja levon rytmi. Ennaltaehkäise pitkästymistä ja tylsyyttä.
- Huomaa myös tämän tilanteen antamat mahdollisuudet. On mahdollista, että voit käyttää aikaasi enemmän sellaisiin asioihin, joihin sinulla ei muuten ole ollut mahdollisuutta. Hyödynnä, siinä määrin kuin se on mahdollista, tätä poikkeavaa tilannetta hyväksesi. Onko sinulla rästihommia? Onko jotain muuta, mikä on jäänyt tekemättä? Nyt sinulla on mahdollisuus siihen. Mieti, voitko tehdä jotain näistä yhdessä etänä kavereiden kanssa.
- Voi olla tarpeellista säädellä sitä, mistä lähteistä uutisointia seuraa. Pitäydy luotetuissa lähteissä.
Jos huomaat, että jäät kiinni tai jumiin huoliajatuksiin, voit kokeilla myös seuraavia asioita.
- Ole puheyhteydessä ystävääsi ja kuvaa mitä ajatuksia sinulla on ja miltä sinusta tuntuu.
- Pohdi tarvitseeko sinun pitää taukoa mediatulvalta. Tarvitseeko mielesi välillä hieman lepoa? Pitääkö sinun välillä keskittyä muuhun? Lukeminen, elokuva, musiikin kuuntelu, kotijumppa tai vaikkapa tietoisuustaitoharjoitus ovat hyviä vaihtoehtoja.
- Huomaa ja muista, että ajatukset ovat ajatuksia. Kaikkia ajatuksiamme ei tarvitse ottaa täysin kirjaimellisesti.
- Ole avoin sitä kohtaan, mitä tunnet. Omia tunteita ei voi juosta pakoon eikä ole syytäkään, koska ne ovat ”vain” tunteita.
Anu Kangasniemi, terveyden edistämisen asiantuntija, psykologi, Likes-tutkimuskeskus
Lähde: Jyväskylän yliopisto