Opiskelijat lähdössä pyöräilemään.

10 vinkkiä aktiivisiin opiskelumatkoihin

Miten oppilaitoksissa voidaan edistää opiskelijoiden aktiivisia opiskelumatkoja? Tässä Liikkuva opiskelu ja Fiksusti kouluun -ohjelman keräämät 10 vinkkiä aktiivisten opiskelumatkojen edistämiseen.

1. Olosuhdekartoitus

Oppilaitoksen ympäristössä kannattaa tehdä olosuhdekartoitus ja lähteä sen pohjalta parantamaan olosuhteita. Onko oppilaitoksen pihalla hyvät pyöräsäilytyspaikat, miten liikenne on ohjattu? Risteävätkö kevyeen liikenteen väylä ja moottoriajoneuvot. Onko oppilaitokselle kulku parkkipaikan poikki?
Lisää hyviä vinkkejä olosuhteiden kehittämiseen saa Fiksusti kouluun -ohjelman pilottikuntien olosuhdekartoituksesta.

2. Kampanjat

Erilaiset kampanjat ovat hyvä tapa lisätä aktiivisuutta koulumatkoille, kuten Kilometrikisa tai Kampussankarit.
Jossain oppilaitoksissa on toiminut kokeilu, jossa aktiivisesti oppilaitokseen saapuvat ovat saaneet ilmaisen aamupuuron. Kampanjoihin kannattaa ottaa mukaan myös henkilökunta.

3. Liikenneraati

Peruskouluissa on toiminut hyvin liikenneraati. Opiskelijat kuvaavat ja raportoivat omat opiskelumatkansa. Videoista tehdään havaintoja ja pyritään tunnistamaan haastavia kohtia, joita voidaan raportoida kaupunki- ja liikennesuunnitteluun.
Lue lisää Fiksusti kouluun -ohjelman materiaalista.

4. Opiskelumatkojen olosuhteisiin vaikuttaminen

Opiskelijat voivat vaikuttaa opiskelumatkojen olosuhteisiin esimerkiksi erilaisilla tempauksilla, mielipidekirjoituksilla ja vaikkapa neuvottelemalla talvikunnossapidosta kunnan kanssa.

5. Fillareiden hyödyntäminen opiskelupäivän aikana

Oppilaitokselle voidaan hankkia pyöriä, joita voidaan käyttää siirtymiin opiskelupäivien aikana. Esimerkiksi Xamkin kampuksella on 100 jopoa, joita lainataan kirjastokortilla.

6. Pyörien huoltaminen ja kunnostaminen

Oppilaitos voi hankkia esimerkiksi Kierrätyskeskuksesta polkupyöriä ja kunnostaa niistä oppilaitoksen käyttöön. Tässä voi hyödyntää alan opiskelijoita tai jopa työllistää opiskelijoita. Lisäksi voidaan järjestää tapahtumia, jolloin huolletaan pyöriä.

7. Fillarointitaidot ja -haasteet

Pyöräliiton Maahanmuuttajat pyörille -hanke (pyöräliiton verkkosivut) on oiva esimerkki hankkeesta, jolla on edistetty pyöräilytaitoja. Joissain peruskouluissa on annettu koulupyöriä lainaksi kesäksi sosioekonomisista syistä. Voisiko sama toimia oppilaitoksissa?

8. Kaupunkipyörät

Oppilaitokset voivat neuvotella etuja opiskelijoille kaupunkipyörien käyttöön. Kannattaa myös varmistaa, että kaupunkipyörien pysäkki on lähellä oppilaitosta, jotta fillarit saadaan kätevästi käyttöön.

9. Suihkut, sosiaalitilat ja pyörätelineet

Onhan opiskelijoilla mahdollisuus käydä suihkussa aktiivisen koulumatkan jälkeen? Polkupyörien säilytykselle tulee myös varmistaa hyvät tilat: jos ei pyöriä saa sisälle, niin ainakin tarvitaan katetut ja runkolukittavat telineet.

10. Opiskelijoiden osallisuus

Onko opiskelijoilta kysytty, mitä he haluavat ja mikä edistäisi heidän aktiivisia opiskelumatkojansa?

Bonus: Henkilöstön työmatkaliikkuminen

Henkilöstön esimerkki on tärkeää myös toisella asteella. Liikkuvatyoelama.fi sivustolta saat vinkkejä omiin työmatkoihisi tai siihen miten työnantaja voi tukea työmatkaliikkumista.