Lukiolaisten hävikkivälipala

Hävikkivälipala auttaa lukiolaisia jaksamaan Vääksyn yhtenäiskoulussa

Ruotsista napattu idea käynnisti Vääksyn yhtenäiskoulussa uuden toimintatavan, jossa tarjotaan lukiolaisille ja yläkoululaisille terveellistä välipalaa paikallisten toimijoiden hävikistä. Hävikkivälipala on vahvistanut kouluyhteisöä, tukenut nuorten hyvinvointia ja vähentänyt ruokahävikkiä. Hävikkivälipala on muodostunut tärkeäksi osaksi nuorten koulupäiviä ja niiden aikaista jaksamista.

Paikallista yhteistyötä

Vääksyn yhteiskoulussa ryhdyttiin ideoimaan välipalatarjoilun toteuttamista lukiolaisille sekä yläkoululaisille, jotta nuoret jaksaisivat paremmin pitkät koulupäivät ja oppiminen tehostuisi.

– Saimme kollegani Pirjo Henttosen kanssa idean hävikkivälipalasta ollessamme Liikkuva koulu -seminaarissa Ruotsissa. Vierailimme paikallisessa koulussa, ja meitä viehätti siellä ollut käytäntö välipalan tarjoamisesta. Heillä ideana oli tehdä yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa, kertoo Miia Alhonen.

Hävikki-idea kävi välipalatarjoilun yhteyteen loistavasti, sillä silloin Vääksyn yhtenäiskoulussa ei ollut menossa hanketta, mikä olisi mahdollistanut esimerkiksi paikallisten tuottajien kanssa tehdyn yhteistyön. Alhonen kävi kysymässä yhteistyömahdollisuuksia paikallisista ruokakaupoista, joista toinen halusi olla mukana projektissa.

– Lukiolaisille olemme tarjonneet jopa neljänä päivänä välipalamahdollisuuden heidän omassa taukotilassaan. Yläkoululaisille puolestaan tarjoamme välipalaa ensimmäisellä välitunnilla tai iltapäivisin tiistaisin ja torstaisin.

Tarjolla välipalalla on vaihtelevasti ollut sitä, mitä yhteistyökaupalla hävikissä on kulloinkin ollut, kuten muun muassa leipää, jogurttia ja mehua. Lukiolaisten taukotilassa tarjolla on ollut myös miniaterioita ja salaatteja kaupan hävikistä.

– Kun yhteistyökauppamme kauppias vaihtui, saimme uudeksi yhteistyökumppaniksi paikallisen leipomon.

Hävikkivälipala lukiolaisille

Tärkeä juttu nuorille

Alhonen kertoo, että toiminnan alussa oli tärkeää käydä keskustelua koulun rehtorien, keittiöhenkilökunnan ja siistijöiden kanssa. Hyvät, avoimet suhteet ovat mahdollistaneet toiminnan jatkumisen läpi vuosien. Hävikkivälipala on myös kirjattu kunnan hyvinvointisuunnitelmaan.

– Nuoret ovat ottaneet tämän tärkeäksi osaksi koulupäiviään, ja jos joskus on tilanne, ettei hävikkiä olekaan tarjolla, satelee asian tiimoilta kysymyksiä. Lukiossa saamme apua liikuntatuutoreilta ja yläkoulussa tarjoilussa on mukana oppilaskunnan jäseniä.

Hävikkivälipala on ollut oppilaiden ja opiskelijoiden jaksamisen kannalta tarpeellinen juttu. Esimerkiksi monet nuorista ovat kertoneet jättävänsä aamupalan väliin, kun se ei aamulla maistu. He ovat kiitelleet mahdollisuutta syödä tarjolla olevaa välipalaa ja ovat jaksaneet esimerkiksi aamupäivän liikuntatunneilla paremmin.

– Suurimmat vaikuttimet hävikkivälipalan aloittamiseen ja ylläpitämiseen ovat meillä olleet hävikin vähentäminen, hyvinvoinnin lisääminen ja nuorista välittäminen. Tämä on myös ollut oiva tapa tutustua nuoriin. Välipalan lomassa lyhytkin jutustelu tuo luontevaa kanssakäymistä nuorten kanssa, Alhonen summaa.

Vääksyn hävikkivälipala

    Yhteystiedot
  • Nimi: Miia Alhonen
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Vääksyn yhtenäiskoulu
  • Sähköposti: miia.alhonen@asikkala.fi