Opiskelija kuntosalilla.

Keudan ideat opiskelijoiden liikuttamiseen ilman liikuntatiloja

Vain puolesta Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan toimipisteistä löytyy liikuntatilat, mutta tämä ei ole keudalaisia lannistanut. Älyseinät, ilmaiset kuntosalikäynnit ja liikuntatuutorit ovat luoneet liikuntatilattomiin toimipisteisiin täysin uudenlaisia liikuntamahdollisuuksia.

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda kouluttaa nuoria ja aikuisia ammattiin kymmenellä eri toimipisteellä. Toimipisteet ovat keskenään hyvin erilaisia, eikä kaikista toimipisteistä löydy liikuntatiloja. Keudassa liikuntatilojen puuttumista ei ole jääty murehtimaan, vaan asia on nähty jopa mahdollisuutena.

– Kymmenestä toimipisteestämme viidessä ei ole virallisia liikuntatiloja. Liikkuva opiskelu -hankkeessa päätavoitteenamme on ollut toiminnallistaa juuri näitä toimipisteitä. Olemmekin onnistuneet siinä mielestäni hyvin, kertoo yto-esimies Petra Kangas.

Supersuosittu iWall vie vain vähän tilaa

Kangas kertoo, että pari vuotta sitten yhteen liikuntatilattomaan Keudan toimipisteeseen hankittiin hankerahoilla testiin iWall-älyseinä. iWall-seinän avulla voi pelata liikunnallisia pelejä yksin tai kaverin kanssa. Pelit ovat haastavuudeltaan erilaisia, ja niissä laitetaan oma kroppa peliin monipuolisesti.

– Kävimme yhdessä opiskelijakunnan kanssa läpi erilaisia vaihtoehtoja, joista iWall oli ehdottomasti paras. Hankinnan kriteereinä oli helppokäyttöisyys sekä se, ettei hankinta saisi työllistää henkilökuntaa kohtuuttomasti. iWall olikin mainio ratkaisu, sillä se ei vie juuri ollenkaan tilaa.

iWall on osoittautunut opiskelijoiden keskuudessa supersuosituksi. Pelejä on pelattu yritykseltä saatavien raporttien mukaan tuhansia kertoja kuukaudessa. Älyseinää on hyödynnetty oppituntien välissä taukoliikuntana sekä pienempien ryhmien kanssa myös liikuntatunneilla. Osa opiskelijoista tulee pelaamaan pelejä jopa aamuisin ennen opiskelupäivää.

– Aluksi mietimme, että kierrätämme älyseinää puolen vuoden syklillä niissä toimipisteissä, joissa ei ole liikuntatiloja. iWallista tuli kuitenkin niin suosittu, ettei sitä voinut enää siirtää. Päätimme lopulta hankkia kaksi seinää lisää, joita olemme nyt kierrättäneet toimipisteestä toiseen, Kangas iloitsee.

Ilmaiseksi kuntosalille

Liikuntatilattomiin toimipisteisiin on kehitetty myös muita opiskelijoiden liikuntaa lisääviä ratkaisuja. Mäntsälän Lukkarinpolun toimipisteen tien toisella puolella sijaitsee yksityinen kuntokeskus, jonka kanssa Keuda on solminut opiskelijoitaan koskevan sopimuksen.

– Opiskelijat pääsevät opiskelupäivän aikana käymään kuntokeskuksessa ilmaiseksi. Salille voi mennä myös heti opiskelupäivän jälkeen: päivä päättyy puoli kolmelta, ja salille täytyy kirjautua viimeistään varttia vaille. Idea kuntokeskusyhteistyöhön lähti hyppytunteja viettävistä opiskelijoista, jotka vain istuskelivat koulun käytävillä. Silloin mietin, että heihin on pakko saada jotain liikettä! Kangas tuumii.

Kangas kertoo, että kuntokeskusyhteistyö on poikinut todella hyviä tuloksia. Kuntosali on houkutellut myös niitä opiskelijoita, jotka eivät muuten ole liikunnallisia. Salille on helppo mennä suoraan opiskelupäivän jälkeen yhdessä kavereiden kanssa. Kuntokeskuksesta on kerrottu, että yksittäinen opiskelija saattaa käydä salilla neljäkin kertaa viikossa.

Liikuntatuutortoiminta

Liikuntatuutortoimintaa on käynnistelty kaikissa Keudan kymmenestä toimipisteessä. Toiminta lähti hyvin käyntiin pari vuotta sitten, mutta sitten pandemia tuli väliin.

– Tänä syksynä meillä on ollut käynnissä iso projekti liikuntatuutorointiin liittyen. Tarkoituksena on saada tuutorointi käynnistettyä pian kunnolla uudelleen. Vuoden alussa meillä on tuutorkoulutus, jossa koulutetaan vähintään kaksi liikuntatuutoria jokaiselle toimipisteelle, Kangas kertoo.

Liikuntatuutorien tarkoituksena on tarjota Keudan arkeen opiskelijanäkökulmaa ja ajatuksia siitä, miten liikuntaa voisi entisestään tukea niissä toimipisteissä, joissa liikuntatiloja ei ole. Liikuntatuutorit tulevat jatkossa järjestämään myös liikuntatoimintaa kaikissa toimipisteissä. Esimerkiksi opiskelupäivien jälkeinen kerhotoiminta nähdään mahdollisuutena.

Opiskelija pelaamassa iWallilla.

    Yhteystiedot
  • Nimi: Petra Kangas
  • Yksikkö / yhteistyökumppani: Yto-esimies, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
  • Sähköposti: petra.kangas@keuda.fi