Tiedetorstai – tutkimuksesta käytäntöön
1. Korkeakouluopiskelijoiden arkeen kuuluu paljon istumista
Opiskelijat istuivat arkisin keskimäärin 11 tuntia vuorokaudessa. Opiskelijat istuvat kuitenkin eri määriä eri yhteyksissä riippuen sukupuolesta, korkeakoulusektorista tai opintoalasta.
Eniten istumista kertyi päivän aikana tietojenkäsittelyn -ja tietoliikenteen opiskelijoille ja vähiten kasvatusalan opiskelijoille. (Holm ym. 2023.)
Vinkkejä istumisen tauottamiseen
2. Toiminnallisen opetuksen koulutukselle on yhä tarvetta
Toiminnallisen opetuksen koulutukselle on yhä tarvetta. Liikkuvan opiskelun ideapankista löytyy jokaiseen oppiaineeseen sovellettavat toiminnalliset menetelmät sekä ideaopas lukion toiminnalliseen opetukseen.
- Jokaiseen oppiaineeseen sovellettavat toiminnalliset menetelmät
- Ideaopas lukion toiminnalliseen opetukseen
3. Istumisen tauottamisella on merkitys opiskelijoiden vireeseen
Istumisen tauottamisella on merkitys opiskelijoiden vireyteen. Lukiolaisista myös 80 % toivoi taukojumppia käytettävän oppitunneilla. Helppoja ja lyhyitä liikunnallisia taukovideoita löytyy Liikkuvan koulun Sisu-treenien soittolistalta.
4. Lähes puolet opiskelijoista nukkuu alle 8 tuntia
Kouluterveyskyselyn 2023 mukaan arkisin vähintään kahdeksan tuntia nukkuvien osuus on kasvanut hieman vuoden 2021 jälkeen lähes kaikissa ikäryhmissä. Silti lähes puolet lukiolaisista (40 % pojat, 45 % tytöt) ja puolet ammattiin opiskelevista pojista ja tytöistä kertoi nukkuvansa alle kahdeksan tuntia.
Vinkkejä hyvään uneen löytyy Unikoulutus-materiaaleista.
5. 20 minuuttia reippailua päivässä saattaa pienentää istumisen terveyshaittoja
Pienillä teoilla on merkitystä ja istumista kannattaa tauottaa jo opiskelupäivän aikana. Erilaiset toiminnalliset rastikierrokset on oiva tapa lisätä liikettä opiskelupäiviin. Liikkuvan opiskelun ideapankista löydät ideoita rastikierrosten toteuttamiseen: