Toiminnan organisointi kehittämisen ytimessä
Toiminnan organisointi tarkoittaa Liikkuva opiskelu -toiminnan järjestämistä oppilaitoksessa. Tavoitteena on jäsentynyt ja koordinoitu toiminta, jossa kaikilla on selkeät roolit ja vastuut. Erityisen tärkeässä roolissa toiminnan organisoinnissa ovat oppilaitoksen johto ja käytännön toimintaa ohjaava tiimi, ettei toteutus jää yhden ihmisen vastuulle. Toimintaa kannattaa suunnitella ja kehittää alusta alkaen yhdessä opiskelijoiden kanssa.

Liikkeelle kohti liikkuvampaa opiskelupäivää – onnistumisen edellytyksiä
- Liikkuva opiskelu -toimintaa koordinoi moniammatillinen tiimi (esim. opettajat ja muu henkilöstö, opiskelijat, johto, opiskeluhuollon ammattilaiset).
- Oppilaitoksen johto tukee tiimiä (esim. resurssit).
- Tiimillä on yhteinen tavoite ja keskeiset tehtävät/vastuut/roolit on määritelty.
- Liikkuva opiskelu -toiminnalle on mietitty perustelut ja niistä viestitään opiskelijoille ja henkilöstölle.
- Opiskelijat ovat mukana toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa.
- Tiimi seuraa toimintaa ja sen tuloksia säännöllisesti.
- Liikkuva opiskelu -toiminta on kirjattu oppilaitoksenne toiminta- tai hyvinvointisuunnitelmaan.
Vinkkejä oppilaitoksen viestintään
Tehokas viestintä on avainasemassa, kun oppilaitoksissa halutaan edistää liikkumista ja hyvinvointia. Seuraavat vinkit voivat auttaa viestinnän suunnittelemisessa ja tehostamisessa.
- Selkeät tavoitteet ja viestit:
- Määritelkää, mitä haluatte saavuttaa liikkumisen edistämisellä ja viestikää nämä tavoitteet selkeästi koko oppilaitosyhteisölle.
- Resursointi ja vastuut
- Määritelkää viestinnästä vastuussa oleva henkilö tai tiimi.
- Varmistakaa, että viestintään on varattu riittävästi aikaa ja resursseja.
- Monikanavainen viestintä:
- Hyödyntäkää erilaisia viestintäkanavia, kuten sähköpostia, sosiaalista mediaa, ilmoitustauluja, kuulutuksia, tapahtumia, oppilaitoksen verkkosivuja ja intraa, uutiskirjeitä ja kasvotusten viestimistä tavoittaaksenne kaikki kohderyhmät.
- Osallistava viestintä:
- Ottakaa opiskelijat ja henkilökunta mukaan viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Tämä lisää sitoutumista ja tekee viestinnästä yhteisöllisempää.
- Säännöllinen viestintä:
- Pitäkää viestintä aktiivisena ja ajantasaisena. Informoikaa säännöllisesti tulevista tapahtumista, saavutuksista ja ajankohtaisista asioista.
- Viestinnän vuosikello auttaa suunnittelussa.
- Positiivisten esimerkkien jakaminen:
- Nostakaa esiin onnistumistarinoita ja hyviä käytäntöjä oppilaitoksestanne. Tämä motivoi muita osallistumaan ja omaksumaan uusia tapoja.
- Jakakaa hyviä käytänteitä myös muille, kuten Liikkuvan opiskelun ideapankkiin, muille oppilaitoksille tai vaikka kunnalle.
- Hyödyntäkää myös muiden hyviä ideoita.
- Visuaalisuuden hyödyntäminen:
- Hyödyntäkää kuvia, videoita ja infografiikkaa viestinnässänne. Visuaalinen sisältö kiinnittää huomiota ja tekee viestistä helpommin ymmärrettävän.
- Palaute ja kehittäminen:
- Kerätkää palautetta viestinnästä ja sen vaikutuksista. Hyödyntäkää myös dataa viestinnän vaikutuksista ja kehittäkää toimintaa palautteen pohjalta, jotta se vastaa paremmin yhteisön tarpeita.