Bredare verksamhet genom samarbete
Det lönar sig att bygga upp ett samarbetsnätverk kring Studier i rörelse-verksamheten. Målet är att öka delad förståelse och medvetenhet vid läroanstalten samt att öppna upp möjligheter för att utveckla en aktivare verksamhetskultur även utanför läroanstalten.
Mot en aktiv studiedag – förutsättningar för att lyckas
- Det finns en kommunikationsplan för verksamheten och olika kommunikationskanaler utnyttjas.
- Studier i rörelse-verksamheten kommuniceras internt till studerande och personalen.
- Man kommunicerar externt om verksamheten (t.ex. vårdnadshavare, samarbetspartner, intressegrupper).
- Studier i rörelse-teamets roll och ställning som en del av läroanstaltens verksamhet har fastställts.
- Personalen kan delta i lokala, regionala eller riksomfattande utbildningar som stöder fysisk aktivitet och välbefinnande.
- Yrkesutbildade personer inom elev- och studerandevården deltar i Studier i rörelse-verksamheten som representanter för välfärdsområdet.
- Fysisk aktivitet/motion antecknas som en åtgärd i elevhälsoplanen.
- Man samarbetar med andra läroanstalter och aktörer, såsom idrottsföreningar, organisationer och företag.
- Samarbetet utvärderas och utvärderingen utnyttjas för att utveckla samarbetet.
Elev- och studerandevården en central samarbetspartner
Åtgärder som främjar de studerandes fysiska aktivitet och välbefinnande ingår i det generellt inriktade och individuella elev- och studerandevården och det är viktigt att de ingår i elevvårdsplanen. Syftet med elev- och studerandevården är att stödja studerandenas inlärning, psykiska och fysiska hälsa samt sociala välbefinnande vid läroanstalter och i läroanstaltsgemenskaper (Utbildningsstyrelsen 2024).
Elev- och studerandevården indelas i generellt inriktat och individuellt inriktat studerandevårdsarbete. Det generellt inriktade studerandevårdsoarbetet hör till hela läroanstaltens personal och alla som arbetar med studerande. Läroanstaltens elev- och studerandevårdsgrupp ansvarar för den generellt inriktade studerandevården, vars syfte är att främja en verksamhetskultur som stöder de studerandes övergripande välbefinnande. Inom den individuellt inriktade studerandevården innebär främjande av fysisk aktivitet att metoderna för fysisk aktivitet utnyttjas som en del av den studerandes personliga stödtjänster och främjandet av det övergripande välbefinnandet. Den studerande kan till exempel få personligt stöd och handledning för att öka den fysiska aktiviteten.
Centrala partner för Studier i rörelse
Regionala idrottsorganisationer
Regionala idrottsorganisationer hjälper läroanstalter på andra stadiet och högskolor att utveckla och förankra en aktivare verksamhet. De erbjuder utbildning och sparring för att föra Studier i rörelse-verksamheten framåt, för att verksamheten ska lyckas och för att göra studiedagen mer fysiskt aktiv.
Smart Moves -projekt
Smart Moves -projektet (UKK-institutet) främjar studerandenas välbefinnande och en aktiv verksamhetskultur i gymnasier och yrkesläroanstalter. På projektets webbplats finns mycket olika material för såväl studerande som anställda vid läroanstalterna och andra som är intresserade av att främja motion och hälsa.