KAMK:ssa opiskelijoiden on mahdollista käyttää kuntosalia.

KAMK:ssa edistetään opiskelijoiden hyvinvointia monella tasolla ja monipuolisesti

Kun Älyllä aktiiviseksi -hanke osui sopivasti strategian uudistamisen aikaan, alkoi Kajaanin Ammattikorkeakoulussa syntyä paljon hyvää ja pysyvää. Moni Liikkuva opiskelu -toimi on jo tuotu osaksi arkea, mutta työ opiskelijoiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi on vielä kesken.

– Vaikuttamista pitää miettiä monella tasolla. Aina voidaan opiskelijoita innostaa, mutta jos opettajat tunneilla ihmettelevät, miksi opiskelija nousee seisomaan, ei se edistä kokonaisuutta, Kainuun Liikunnassa lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijana toimiva Ira Liuski sanoo.

Liuski on mukana KAMK:n hyvinvointipalveluiden kehittämistiimissä, jota opintoasiainpäällikkö Maarit Merimaa-Piirainen koordinoi. Tiimi koostuu monipuolisista osaajista, joiden verkosto on pienelle korkeakoululle tärkeä. Mukana on muun muassa oppilaitospappi, Kajaanin kaupungin nuorisotoimi, opiskelijakunta KAMO, KAMK:n liikuntapalvelut KaMOVE sekä YTHS.

Opiskelijat tauottavat istumista esimerkiksi seisomapöytien ja jumppapallojen avulla. 
Opiskelijat tauottavat istumista esimerkiksi
seisomapöytien ja jumppapallojen avulla.

Taukoja staattisiin päiviin

Korkeakouluopiskelijoille tehdyissä hyvinvointikyselyissä suurena haasteena esiin nousee istuminen. Päivät ovat staattisia ja kaipaavat tauottamista. Toisaalta haaste on myös erot eri opintoalojen välillä. Asiat, jotka ovat liikuntapuolen opiskelijoille arkea, eivät ole sitä muille.

– Hankkeen kautta saimme teknologiapuolelle nörttien liikuntakerhon, jota teknologiaopiskelijat vetävät. Siinä tsempataan liikuntaan matalalla kynnyksellä, Merimaa-Piirainen kertoo esimerkin hankkeen tuomista asioista.

Nörttien liikuntakerhon lisäksi suosittu on ollut muun muassa liikuntavälinelainaamo, josta voi ottaa vaikkapa viikonlopuksi lainaan lumikengät. Lainaamo on ollut hyvä erityisesti ulkomaalaisille vaihto-opiskelijoille.

Nykytilan arviointi on seurannan väline

Sekä Liuski että Merimaa-Piirainen pitävät nykytilan arviointi- ja johtajan tarkistuslistaa hyvinä työkaluina, jotka pitävät asiaa mielessä.

– Nykytilan arviointi on seurannan väline, joka nostaa esiin kehittämisen kohteita. Sieltä voi nousta vaikkapa ympäristöolosuhteisiin kuten seisomatyöpisteisiin, henkilöstön asenteisiin ja oppituntien tauotukseen liittyviä asioita, Liuski sanoo.

Merimaa-Piirainen näkee, että kun johtoryhmä täyttää kyselyjä, he sitoutuvat samalla konkreettisesti miettimään asioita. Asia pysyy esillä ja tärkeänä.

– Aika hyvin olemme saaneet rakenteisiin ja toimintaympäristöön jalkautettua. Tietyllä tavalla matka on kuitenkin vasta alussa.

Toimivassa yhteisössä hyvinvointiin vaikuttamista tehdään kaikilla tasoilla.

– Opiskelijat ovat kertoneet opettajille tarvitsevansa taukoja päiväänsä jaksaakseen opiskella. Kun opiskelijat markkinoivat Terve tauko -hyvinvointipäivää, he nostattivat opettajat seisomaan esittelynsä ajaksi. Tämän pienen esimerkin avulla opettajat näkivät, että kuunteleminen onnistuu hyvin seisoenkin, Liuski kertoo opiskelijoiden aktiivisuudesta.

KAMK:ssa opiskelijoiden on mahdollista käyttää kuntosalia.
KAMK:ssa opiskelijoiden on mahdollista käyttää kuntosalia.

 

Pääkuvassa KAMK:in opintoasiainpäällikkö Maarit Merimaa-Piirainen ja Kainuun Liikunnassa lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijana Ira Liuski.

Teksti ja kuvat: Heidi Lehikoinen

 

Lue lisää Kajaanin liikuntavälinelainaamosta

Kirjoittaja

Lue lisää tarinoita

Liikkuminen osaksi oppituntia

Liikkumisen lisääminen oppitunneille tauottaa paikallaanoloa, optimoi opiskelijoiden vireystilaa, motivoi ja auttaa keskittymään. Liikkumista voidaan lisätä oppitunneille monin tavoin. Jamk Arena kirjoituksessa keskitytään muiden oppiaineiden…


Artikkelit,Blogi