Taukojumppa, poika venyttelee

Liikkuva Sampo – Opiskelijat liikkeelle läsnäololla

Saimaan Ammattiopisto Sampoa ei korona pysäytä. Liikkuva Sampo -hanke jatkuu. Opiskelijoiden tapaamiset onnistuvat nyt etänä ja ulkona. Yksi liikunnanohjaaja on lisäksi vakinaistettu.

Imatran ja Ruokolahden yksiköissä viime elokuusta asti työskennellyt liikunnanohjaaja Anniina Utela painottaa, että on tärkeää olla läsnä, kun kohtaa opiskelijan.

– Kannattaa keskittyä, eikä hoitaa samalla montaa asiaa päällekkäin, Anniina vinkkaa.

Anniina kertoo, että hänen ohjattavansa ovat olleet 15–57-vuotiaita, naisia on ollut hieman enemmän kuin miehiä. Samat neuvot ja kannustukset eivät päde kaikkiin, vaan ihmiset ovat yksilöitä. Läsnäolo auttaa ymmärtämään.

– Eräs opiskelija sai niin paljon itsevarmuutta, että hankki kuntosalikortin ja uskalsi lähteä salille yksin, liikunnanohjaaja iloitsee onnistumista.

Hän tapaa opiskelijoita usein yksittäin tai pienryhmissä. Mukana on paljon erityisopiskelijoita, jotka tarvitsevat liikunnallista tukea. Salilla on käyty yhdessä, on heitetty koripalloa ja venytelty.

Korona-aikana on järjestetty taukojumppia etänä, lainattu koululta opiskelijoiden omaan käyttöön välineitä, kuten kahvakuulia ja lumikenkiä, sekä jaettu muun muassa lippuja laskettelukeskukseen.

Anniinan lämminhenkinen ohjaus on tähän mennessä tavoittanut noin 25–30 henkilöä.

Opiskelun tauottaminen korostuu

Lappeenrannan yksikössä opiskelijoita ohjaa Anniinan työkaveri, liikunnanohjaaja Juho Mättö.

– Saimaan Ammattiopistossa on yhteensä yli 3000 opiskelijaa. He opiskelevat muun muassa perinteisiä tekniikan aloja, sosiaali- ja terveysalaa sekä liiketaloutta. Opiskelijoista enemmistö on täysi-ikäisiä aikuisia. Olemme saaneet lisättyä fyysistä aktiivisuutta opiskelupäivään ja sen yhteyteen. Etäaikana suuressa roolissa ovat olleet istumisen tauottaminen ja taukojumpat, Juho kertoo.

Erityisen iloinen Juho on vakinaistetusta liikunnanohjaajan pestistä.

– Vakinaistaminen mahdollistaa toiminnan pitkäjänteisemmän suunnittelun. Tällä hetkellä näyttää siltä, että molempien liikunnanohjaajien työt jatkuvat tulevaisuudessa.

Ennen koronaa järjestettiin paljon liikuntatapahtumia ja tempauksia. Etäopiskelun aikana on järjestetty asioita etänä virtuaalialustoilla. Esimerkkinä tästä ovat etäolympialaiset.

– Peli on käynnissä. Voit roikkua puussa ja ottaa kuvan. Jos roikut yli 20 sekuntia, olet rautakäsi.

Jokainen etäpäivä aloitetaan taukoliikunnalla, johon on jo osallistunut useita satoja henkilöitä, kerralla ehkä noin 20–30 henkilöä. Myös koulun henkilökunta pääsee mukaan.

Henkilökohtainen liikuntaneuvonta on jatkunut ulkona korona-aikanakin. Haastattelupäivänä Juho on käynyt yhden opiskelijan kanssa ulkokuntosalilla.

Tulevaisuudessa koulutetaan liikuntatutoreita

Tulevaisuuden toiveena on, että liikunnanohjaajien tiimiä kasvatetaan opiskelijoista koulutettavilla, vapaaehtoisilla liikuntatutoreilla. Näin toimintaa saadaan laajennettua ja yhä useampia opiskelijoita innostettua mukaan liikkumaan.

– Useissa oppilaitoksissa opiskelijoiden liikuttaminen on vain liikunnanopettajan vastuulla. Meillä homma on hoidettu palkkaamalla liikunnanohjaajia, mikä on kerännyt paljon positiivista palautetta. Oppilaitoksen johto on ollut myötämielinen liikunnan lisäämiselle, Juho kiittää.

Teksti: Katri Klinga
Kuva: Liikunnanohjaaja Anniina Utela ohjaamassa etänä. Kuvaaja: Juho Mättö.

Lue lisää tarinoita

Lupa liikkua! -kampanjaviikko 8.–12.4.

Keskisuomalaisissa korkeakouluissa järjestettävä Lupa liikkua! -kampanjaviikko nostaa opiskelupäivien aikaisen liikkumisen mahdollisuuksia aktiivisesti esille. Tapahtumaviikon toteutuksesta vastaa Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -projektin toimijat.


Ajankohtaista