Kuvituskuva hyvinvointi

Liikunnasta vireyttä, energiaa ja vastapainoa opiskelulle

Toisen asteen opiskelijat kokevat liikkumisen tukevan psyykkistä hyvinvointia ja jaksamista opinnoissa. Tämä käy ilmi Liikkuva opiskelu -ohjelman tutkimuksesta, johon haastateltiin toisen asteen opiskelijoita hyvinvointiin, jaksamiseen ja liikkumiseen liittyvistä teemoista.

Nuorten kokemusten mukaan liikkuminen parantaa vireystilaa, keskittymistä ja tuo energiaa opiskelupäivään. Lisäksi liikkuminen parantaa unen laatua ja auttaa stressin hallinnassa. Osalle nuorista liikkuminen tarjoaa hyvää vastapainoa opiskelulle, mahdollisuuden kokea onnistumisen tuntemuksia ja toteuttaa itseään.

”No minun mielestä sillä on tosi suuri vaikutus just oppimisen kannalta, että silloin kun sä et oikein liiku ja sä pysyt vain omassa huoneessa koko ajan tai just sisällä ettet oikein tee mitään niin kyllä sä huomaat ettet oikein pysty keskittymään mihinkään.”

Tilda, ammatillinen oppilaitos

Liikkuminen on tärkeä osa nuorten kokemaa hyvinvointia, mutta kokonaiskuormituksen kannalta on tärkeää huomioida myös riittävä lepo ja rauhoittumisen hetket. Yksi opiskelija nostaa esille myös liiallisen liikkumisen negatiiviset vaikutukset jaksamiseen ja opiskelukykyyn. Liika harjoittelu tai liiallinen fyysinen ponnistelu yhdistettynä koviin vaatimuksiin opinnoissa saattaa johtaa hyvinvoinnin heikkenemiseen ja opiskelu-uupumukseen.

– Kohtuuajattelu toimii hyvänä ohjenuorana siis myös liikkumisen suhteen, muistuttaa terveyspsykologian erikoispsykologi Anu Kangasniemi.

Liikkuva opiskelu -ohjelmassa haastateltiin toisen asteen opiskelijoita hyvinvointiin, jaksamiseen ja liikkumiseen liittyvistä teemoista. Tutkimusaineisto koostui toisen asteen opiskelijoista eli lukiolaisista- ja ammatillisen oppilaitoksen nuorista (N=8).

Lue koko tutkimusraportti materiaalit-osiosta

Lisätietoja: Anu Kangasniemi anu.kangasniemi@likes.fi  ja Katja Rajala katja.rajala@likes.fi

Lue lisää tarinoita

Lupa liikkua! -kampanjaviikko 8.–12.4.

Keskisuomalaisissa korkeakouluissa järjestettävä Lupa liikkua! -kampanjaviikko nostaa opiskelupäivien aikaisen liikkumisen mahdollisuuksia aktiivisesti esille. Tapahtumaviikon toteutuksesta vastaa Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -projektin toimijat.


Ajankohtaista