Opiskelijat opiskelutilassa.

10 vinkkiä aktiiviseen ja hyvinvoivaan opiskelupäivään

Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä. Opiskelukyky vaikuttaa opintojen sujumiseen, tuloksiin sekä opiskelijan ja opiskeluyhteisön hyvinvointiin. Omat voimavarat vaikuttavat olennaisesti opiskelukykyyn.

Tähän juttuun keräsimme 10 vinkkiä opiskelukyvyn edistämiseen ja voimavarojen kehittämiseen.

1. Riittävä yöuni palauttaa ja edistää oppimista. Kuulostele aamuisin vireystilaasi. Virkeänä herääminen on merkki riittävästä ja laadukkaasta yöunesta.

2. Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu pitää verensokerin hyvällä tasolla ja olon virkeänä. Rytmitä päiväsi ruokailut kunnon aamupalasta alkaen.

3. Hyvät sosiaaliset suhteet edistävät hyvinvointia. Pyydä kaveria lenkille tai hakeudu itsellesi mieluisiin harrastuksiin.

4. Aktiiviset opiskelumatkat tekevät hyvää keholle ja ilmastolle. Millainen mahdollisuus itselläsi on aktiivisiin opiskelumatkoihin pyörällä tai kävellen?

5. Opiskeluasentojen vaihtelu ja opiskelun tauottaminen pienellä jaloittelulla tai taukoliikunnalla on tutkitusti tehokas tapa tehostaa oppimusta ja palautumista.

6. Kotiaskareet tai pieni ulkoilu opiskelun lomassa toimivat hyödyllisenä tauotuksena kotona opiskellessa. Onko sinulla jo jokin rutiini koti- tai etäopiskeluun?

7. Voit laittaa ajastimen muistuttamaan tauotuksesta. Jo parin minuutin liikuskelu ja kauemmaksi katsominen elvyttävät kehoa ja aivoja.

8. Oppitunneilla kannattaa hyödyntää seisomispöytiä ja erilaisia istuimia. Oppitunneilla on joskus haastavaa liikuskella, jos siihen ei ole yhteisesti sovittu ”pelisääntöjä”. Ole rohkea ja ota asia puheeksi opettajan kanssa. Voisitteko yhdessä keksiä mielekkäitä tapoja tauottaa pitkäkestoista paikallaanoloa?

9. Valmiita taukoliikuntavideoita on netissä runsaasti. Hyödynnä niitä tai kehittele oma tapasi.

10. Mikä edistäisi sinun voimavarojasi juuri nyt? Olisiko se lisää lepoa ja palautumista, terveellinen ruokailu vai itselle mieluinen tapa liikkua? Mitä kehosi kaipaa ja tarvitsee?

Katso uusimmat ideamme!