Opiskelijat piirissä kädet yhdessä keskellä.

10 vinkkiä opiskelijoiden ryhmäytymiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen

Toisen asteen opiskelijoiden ja korkeakouluopiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja ryhmäytymistä voi lisätä useilla erilaisilla tavoilla. Tähän tekstiin on kerätty monipuolisesti erilaisia ideoita opiskelijoiden ryhmäytymiseen.

1. Ryhmäyttävä tutortoiminta

Tutortoiminnan avulla oppilaitoksessa voidaan järjestää erilaisia tapahtumia, ryhmähenkeä nostattavia aktiviteetteja sekä tarjota uusille opiskelijoille tärkeää vertaistukea. Ideoita ryhmäyttävään tutortoimintaan saa esimerkiksi MLL:n Ryhmää rakentamassa -oppaasta. Siirry MLL:n oppaaseen.

Etenkin ammatillisen koulutuksen ryhmäyttävään tutortoimintaan saa hyviä vinkkejä MLL:n, SAKKI ry:n ja SAKU ry:n yhteistyössä toteuttamasta Tutortoiminnan oppaasta. Siirry oppaaseen Issuu-sivustolle.

Korkeakoulujen ryhmäyttävään tutorointiin liittyviä materiaaleja löytyy esimerkiksi Kupla-hankkeen verkkosivuilta. Siirry Kupla-hankkeen sivustolle.

2. MLL:n tehtäväkortit

MLL:n tehtäväkortteja voi hyödyntää esimerkiksi tutoreiden tai tukioppilaiden koulutuksessa tai muussa opiskelijoita ryhmäyttävässä toiminnassa. Kortteja, pelejä ja erilaisia tehtäviä voi hakea MLL:n sivustolta teeman, keston tai ryhmäkoon mukaan. Mukana on tehtäviä laidasta laitaan: tunnetaitojen kehittämisestä keskittymiseen ja toisen kohtaamiseen. Siirry MLL:n tehtäväkortteihin.

3. Ryhmäilmiö-opas ryhmää ohjaaville opettajille

Ryhmäilmiö on erityisesti opettajille suunnattu opas, joka kokoaa yhteen konkreettisia ja toimivia vinkkejä ryhmäytymiseen. Opas antaa vinkkejä esimerkiksi ryhmätapaamisten kulkuun sekä ryhmän erilaisiin vaiheisiin ja rooleihin liittyen. Ryhmäilmiö antaa vinkkejä myös hyvän keskustelun rakentamiseen nuorten kanssa. Voit ladata oppaan ilmaiseksi itsellesi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n sivuilta. Siirry EHYT ry:n sivuille.

4. Ryhmäyttävät pelit ja leikit

Opiskelijoiden yhteishengen kasvattamisessa voi hyödyntää erilaisia pelejä ja leikkejä – vain taivas on rajana niiden ideoimisessa. Ideoita peleihin ja leikkeihin löytyy jo valmiiksikin, esimerkiksi Höntsä-oppaan sivuilta. Siirry Höntsä-oppaan sivuille.

Myös Leikkipankin sivuilta löytyy lukuisia ideoita erilaisiin ryhmäyttäviin leikkeihin. Sivustolla leikkejä voi etsiä rajaamalla hakua esimerkiksi iän, leikin keston tai ryhmäkoon mukaan. Siirry Leikkipankki-sivustolle.

Smart Moves -sivustolta löytyy ideoita ryhmäyttäviin peleihin, kisoihin ja leikkeihin. Osasta peleistä voi katsoa sivustolta myös video-ohjeet. Siirry Smart Movesin sivustolle.

5. SAKU ry:n ryhmäyttävä rastikierros

SAKU ry:n ryhmäyttävää rastikierrosta voi hyödyntää esimerkiksi tutoreiden koulutuksessa tai muussa oppilaiden yhteishenkeä lisäävässä toiminnassa. SAKU ry:n rastikierrokseen ohjeineen ja kuvineen voit tutustua heidän nettisivuillaan. Siirry SAKU ry:n sivuille.

6. Smart Movesin ryhmäyttävät aktiviteetit ja ryhmätyöt

Smart Movesin verkkosivuilta löytyy ohjeita ja ideoita erilaisiin aktiviteetteihin, joita voi hyödyntää esimerkiksi tunnin alussa, nimien opettelussa, tutustumisessa ja ryhmän toiminnan alkuun saattamisessa. Siirry Smart Movesin sivustolle.

Myös ryhmätyöt ovat mainio keino oppilasryhmän yhteishengen kasvattamiseksi. Smart Movesin sivustolla on vinkkejä esimerkiksi hauskoilta kuulostavien kehitysbistron tai minimessujen järjestämiseen. Siirry Smart Movesin sivustolle.

7. Ammattiosaajan työkykypassin tehtäväkortit

Ammattiosaajan työkykypassiin liittyvät tehtäväkortit tarjoavat opiskelijoille pohdittavaa liittyen ryhmässä toimimiseen, yhteistyöhenkeen sekä viihtyisään oppilaitosympäristöön. Materiaalit voi ottaa käyttöön osana ryhmäyttävää opetusta tai antaa vaikka kotiläksyksi. Siirry Ammattiosaajan työkykypassin tehtäväkortteihin.

8. Toiminnallisella opetuksella lisää yhteishenkeä

Myös aktiiviset ja toiminnalliset keinot osana opetusta ovat hyvä keino ryhmäytymiseen. Liikkuvan koulun kokoamasta toiminnallisen opetuksen vinkkioppaasta löytyy paljon ideoita myös opiskelijaryhmissä hyödynnettäväksi. Siirry Liikkuvan koulun oppaaseen.

Smart Movesin ActionTrack-suunnistuspeli on hauska idea lisätä toiminnallisuutta ja yhteishenkeä lisääviä elementtejä osaksi opetusta. Pelin ideana on suunnistaa ja suorittaa virtuaalisia tehtäviä kännykkään ladattavan sovelluksen avulla. Pelin voi suorittaa ryhmissä. Siirry Smart Movesin sivuille.

9. Digitarinoita ryhmään kuulumisesta

Yhteisöllisyyteen ja ryhmäytymiseen liittyviä teemoja voi pohtia opiskelijoiden kanssa Nuorten akatemian digitarinoiden avulla. Nuorten akatemian sivuilta löytyy neljä parin minuutin mittaista digitaalista kertomusta ryhmään kuulumisesta. Siirry Nuorten akatemian sivuille.

10. Hengailuillat osaksi opiskelijatoimintaa

Nyyti ry:n kehittämä hengailuiltakonsepti on kaikkien opiskelijatoimijoiden hyödynnettävissä. Hengailuillat ovat rentoja kohtaamispaikkoja, jossa paikalle voi tulla omana itsenään viettämään iltaa ja tutustumaan muihin opiskelijoihin. Illat ovat maksuttomia ja päihteettömiä, ja välillä illoissa voi olla myös järjestettyä ryhmäyttävää ohjelmaa. Hengailuiltoja järjestetään ympäri Suomen, ja niihin voi tutustua Nyyti ry:n sivuilla. Siirry Nyyti ry:n sivuille.

Uusimmat ideamme