crossfit vallila rakenteella

Stadin AO rakensi oman crossfit-salin

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Vallilan toimipaikassa on pistetty tuulemaan. Noin neljäntuhannen opiskelijan kampukselle on rakennettu opiskelijavoimin oma crossfit-sali, joka tarjoaa paljon oppia, hyötyä, iloa ja riemua.
Marika ja Miska Viiri
Kuva: Elina Knaapi

– Vanhalla koululla oli käyttämätön tila, jonne olimme hankkineet välineitä vuodesta 2014 lähtien. Hyödynsimme tilaa opiskelijoiden liikuntatunneilla ja järjestimme siellä myös opettajille tyhy-liikuntaa, kertoo Stadin AO:n urheilukoordinaattori Marika Viiri.

Viirin vastuulla ovat tällä hetkellä urheilevat opiskelijat, aiemmin hän työskenteli oppilaitoksen liikunnan ja terveystiedon opettajana. Puoliso Miska Viiri on liikunnan ja terveystiedon opettaja. Pariskunnalla on suuri rooli uudistuksissa.

– Minulla on ollut myös ihan paras esimies, joka on suostunut ehdotuksiin. Lisäksi esimerkiksi ohjaamaamme liikuntaan osallistuneet puupuolen ja sisustuksen opettajat innostuivat. Koko salin remontti tehtiin opiskelijatyönä hyvin pienin kustannuksin, Marika kertoo.

Crossfit valikoitui lajiksi monipuolisuutensa vuoksi. Viiri kouluttautui lajin valmentajaksi. Koululle hankittiin Crossfit-nimi, Crossfit Vallila.

– Olemme todennäköisesti ensimmäinen koulu, jolla on virallisesti Crossfit-nimen käyttöoikeus.

Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat saaneet tehdä tarpeellisia näyttötöitä crossfit-salin rakennusvaiheessa. Esimerkiksi puutyön opiskelija teki saliin painonnostolavan ja peckboardin eli tappikiipeilyseinän.

 

Opiskelija työssään.
Kuva: Crossfit Vallila

 

Miksi juuri Crossfit?

Crossfit opettaa ammatillista ergonomiaa, joka on hyödyksi kampuksen opiskelijoille eli puusepille, talotekniikan asentajille, rakennuspiirtäjille sekä taideteollisuusalan ja viestintätekniikan opiskelijoillekin.

– On hyvä oppia nostamaan, työntämään ja vetämään oikein alusta alkaen. Opiskelijathan ovat noin 16–20-vuotiaita, vaikka viime aikoina mukaan on tullut enemmän myös vanhempia opiskelijoita, Marika muistuttaa.

Crossfit on laji, jossa yhdistyvät voima, taito ja kestävyys. Laji on innostava ja monipuolinen. Alkuun kaikki joutuvat opettelemaan asioita, joita kukaan ei yleensä osaa valmiiksi ja kehitys on nopeaa. Esimerkiksi jalkapallo on usein kiinnostavaa sitä osaaville ja tasoerot ovat huimia, crossfitissa tätä ongelmaa ei ole.

Pakollinen tai valinnainen liikuntakurssi on yleensä 8–10 viikkoa ja siinä opiskelija jo näkee kehitystä, vaikka crossfit olisi vain osana tunteja.

Lajin harjoitukset voi lisäksi rakentaa kestävyys- tai voimapainotteisiksi tai niissä voi painottaa uusien taitojen oppimista.

– Vilkkaille oppilaille tarjoamme taitohaasteita, aremmille valitaan helpommat tehtävät.

Tavoitteena on löytää jokaiselle oma liikuntalaji ja ainakin liikunnallinen elämäntapa.

– Iloa tuottaa nähdä opiskelijan epävarmuuden muuttuvan varmuudeksi. Lähes kaikki opiskelijat ovat kokeilleet lajia. Halutessaan koulussa voi jopa suorittaa lajin alkeiskurssin. Kymmenkunta opiskelijaa on tarttunut tähän mahdollisuuteen, toteaa tyytyväinen urheilukoordinaattori.

Teksti: Katri Klinga
 

Opiskelijat saivat tehdä näyttötöitä crossfit-salin rakennusvaiheessa. Kuva: Crossfit Vallila

Lue lisää tarinoita

Hankeavustukset opetustoimen henkilöstökoulutukseen 2024

Opetustoimen henkilöstökoulutus on tarkoitettu varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa ja taiteen perusopetuksessa, perusopetuslain (628/1998) mukaisessa aamu- ja iltapäivätoiminnassa, ammatillisessa koulutuksessa, aikuiskoulutuksessa ja vapaassa sivistystyössä…


Ajankohtaista