Liikunnallisia ja ryhmäyttäviä ideoita rastikierrokselle

Uuden lukuvuoden startti tarkoittaa usein tutustumista ja ryhmäyttävää pelailemista. Varsinkin korkeakouluissa erilaiset rastikierrokset ovat tyypillinen tapa ryhmäyttää uusia opiskelijoita keskenään. Miksipä rastikierrosta ei voisi kokeilla lukiossa tai ammattikoulussakin? Tässä tekstissä jaamme ideoita liikunnallisiin rastitehtäviin ja -kilpailuihin.

Veden kuljetusviesti

Mikäli rastipiste sijaitsee lähellä vesistöä, on veden kuljetusviesti erinomainen tehtävä rastipisteelle. Vettä voi ottaa myös isoon ämpäriin.

Rastilla joukkueen tehtävänä on kuljettaa vettä paikasta A paikkaan B ja saada täyteen paikassa B sijaitseva astia. Vettä voi kuljettaa mitä hauskimmissa astioissa tai esimerkiksi tarjottimella täysiä pahvimukeja kannatellen. Joukkueen tehtävänä on pähkäillä, miten he suoriutuvat tehtävästä mahdollisimman nopeasti. Nopein joukkue saa eniten pisteitä.

Tarvikkeet: vesistö tai iso ämpäri täynnä vettä, astioita/tarjotin/pahvimukeja

Pantomiimi

Rastilla joukkue osallistuu perinteiseen pantomiimiin, eli sanojen tai asioiden esittämiseen ilman sanoja. Rastilla on pantomiimiin kelpaavia sanoja valmiiksi kirjoitettuna lapuille ja kerättynä esimerkiksi hattuun, josta sanoja nostetaan. Rasti voidaan järjestää esimerkiksi siten, että jokaisen ryhmäläisen täytyy esittää yksi sana muille ryhmäläisille ja nopein joukkue saa eniten pisteitä, tai siten, että joukkueelle annetaan tietty aika (vaikkapa 2 minuuttia), jonka aikana on esitettävä mahdollisimman monta sanaa. Tällöin eniten sanoja esittänyt joukkue saa eniten pisteitä.

Tarvikkeet: paperilappuja, kynä, hattu

Ilmapalloviesti

Rastilla joukkue jakaantuu pareihin tai vaihtoehtoisesti suorittaa tehtävän koko joukkueena. Parien tarkoituksena on vuorollaan kuljettaa ilmapallo etäälle laitetun kartion ympäri ja palata pallon kanssa takaisin lähtöviivalle. Ilmapallon kuljetuksessa ei saa käyttää käsiä, ja jokaisen parista tai joukkueesta on koskettava palloon koko ajan. Mikäli pallo räjähtää tai tippuu, suoritusta jatketaan siitä kohdasta, jossa niin kävi. Nopein joukkue saa eniten pisteitä.

Tarvikkeet: ilmapalloja, kartio

Saaviin heitto

Rastilla tehtävänä on heittää saaviin esimerkiksi kolme eri kokoista ja painoista esinettä. Heitettävät esineet voi jakaa esimerkiksi painonsa mukaan kategorioihin, joista kustakin täytyy saada heitettyä yksi esine saaviin. Yrityksiä voi olla rajaton tai rajattu määrä. Esineet voivat olla vaikka kuinka kummallisia tahansa – mitä hassumpi esine, sitä parempi. Nopein saaviin asiat heittänyt joukkue saa eniten pisteitä.

Tarvikkeet: saavi/ämpäri, paljon erilaisia esineitä

Tuo minulle

Rastilla joukkueelle annetaan lista asioista, jotka heidän tulee annetun ajan sisällä tuoda rastipisteelle. Listalla voi olla asioita, jotka löytyvät lähiympäristöstä, tai esineitä, joita on tarkoituksella piilotettu lähiympäristöön. Asiat voivat olla luovia, kuten esimerkiksi ”tuo jotain vihreää”, ”tuo selfie ryhmäläisen kanssa” tai ”tuo jotain, minkä voi syödä”. Eniten listalta määräajassa asioita kerännyt ja tuonut ryhmä saa eniten pisteitä.

Tarvikkeet: lista asioista, esineitä piilotettavaksi

Jättimuistipeli

Rastipisteelle on tehty ämpäreistä/saaveista iso muistipeli, jossa ämpärit on käännetty suupuoli alaspäin. Jokaisen ämpärin alla on esine tai kortti, jolle täytyy etsiä pari. Jokainen ryhmästä käy vuorollaan nostamassa yhtä ämpäriä. Vuorolla saa myös yrittää löytää esineelle tai kortille parin. Kun pari löytyy, poistetaan ämpärit ja niiden alla olevat esineet/kortit kentältä. Nopein muistipelin pelannut joukkue saa eniten pisteitä.

Tarvikkeet: parillinen määrä ämpäreitä, kortteja/esineitä ämpäreiden alle

Riviin järjesty!

Rastipisteellä joukkue asettuu järjestyksessä riviin annettujen kriteerien perusteella. Tarkoituksena on muodostaa mahdollisimman nopeasti rivi esimerkiksi aakkosjärjestyksen, kengännumeron, pituuden tai iän mukaan pienimmästä suurimpaan. Rivejä voidaan muodostaa esimerkiksi 10 erilaista. Vaikeusastetta lisää, mikäli ryhmä ei saa puhua riviä muodostaessaan. Nopein kaikki rivitehtävät suorittanut joukkue saa eniten pisteitä.

Tarvikkeet: lista kriteereistä, joiden mukaan muodostetaan rivejä

 

Katso myös 10 vinkkiämme opiskelijoiden ryhmäytymiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen!

Katso uusimmat ideamme!